knjizara.com
Sicilijanski lavovi
Roman o porodici Florio

Stefanija Auči (autor)

Sicilijanski lavovi
rasprodato

Priča o nekrunisanim kraljevima Sicilije
Bila jednom jedna porodica koja se suprotstavila postojećem. Porodica koja je rizikovala sve. Porodica koja je ušla u legendu.
Od trenutka kada su se 1799. iskrcali u Palermo, Florijevi su uvek gledali unapred. Preduzimljivi i ambiciozni, bili su odlučni da se uzdignu iznad ostalih, da postanu najbogatiji i najmoćniji. U tome su uspeli: za kratko vreme su se braća Paolo i Ignjacio proslavili svojom prodavnicom začina, zatim su krenuli u trgovinu sumporom, potom kupili kuće i zemljište osiromašenih palermitanskih plemića, da bi konačno osnovali sopstvenu brodsku kompaniju.
I nakon

što Vinčenco nasledi oca Paola, uspeh ne jenjava: u vinskim podrumima Florijevih vino za siromašnje marsala pretvara se u nektar dostojan kraljeva; zbog revolucionarnog metoda za konerviranje tunjevine, u ulju i limenkama, nemaju konkurenciju u trgovini ribom. Čudeći se i zavideći im, stanovnici Palerma posmatraju uspeh Florijevih jer su oni samo „stranci“, „nosači“, oni čija „krv smrdi na znoj“. Međutim, oni ne znaju da je upravo goruća želja za društvenim priznanjem u samoj srži njihove ambicije.
Uplićući priču o društvenom i trgovačkom uspehu Florijevih sa njihovim burnim životima, tokom najnemirnijih godina u italijanskoj istoriji (od pobuna iz 1818. do Garibaldijevog iskrcavanja na Siciliju), Stefanija Auči razmotava klupko jedne neverovatne porodične sage.

„Odavno nisam pročitala sličan roman: velika priča i velika književnost. Događaji i ljudska osećanja su poduprti zrelim pisanjem, punim strasti i ljupkosti. Stefanija Auči je napisala divan, nezaboravan roman.“
Nadija Teranova

„Priča o legendarnoj porodici... Uzbudljiv presek javne i privatne istorije.“
Vanity Fair

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Italijanska književnost
Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Laguna; 2020; Broširani povez; latinica; 20 cm; 449 str.; 978-86-521-3899-9;