knjizara.com
Seljak i zadruga u ravnici

Srđan Šljukić (autor)

Seljak i zadruga u ravnici
rasprodato

U svom pristupu ovom problemu autor naglašava da je za valjano razumevanje i objašnjenje neophodno da se zemljoradničke zadruge stave u istorijski i komparativni kontekst, ali i kontekst šireg (globalnog) društva. Ovaj rukopis Srđana Šljukića još jednom skreće pažnju na razvojne potencijale zadrugarstva kao pokreta i zadruga kao ekomskih i socijalnih institucija, koji su osobito značajni ne samo za srpsko selo i poljoprivredu, nego i za srpsko društvo uopšte – pogotovo ako se imaju u vidu njegova zatečena agrarna i socijalna struktura i tradicionalna kultura. Ovakve monografije ne dostaju srpskoj sociologiji sela i poljoprivrede.
Prof. dr Milovan Mitro

vić

Ova knjiga doprinosi razumevanju i objašnjenju postsocijalističke transformacije zadrugarstva u zemljama jugoistočne Evrope, posebno u Srbiji. Inače, centralni sadržaj ove knjige obuhvata mnoštvo pitanja koja se odnose na globalne procese, promene agrarne strukture u poljoprivredi kao osnovi seljačke privrede, na agrarne odnose u našoj zemlji kroz istoriju i danas. Autor sledi sociološki uporedni metod razumevanja totaliteta društvenih odnosa videći ga kao konkretni totalitet njegovih elemenata i podsistema.
Prof. dr Đura Stevanović

Autor brani stav da je sociologija nauka o modernim društvima i da se sociologija sela pojavljuje upravo u momentu kada globalno društvo, kroz procese modernizacije, pokušava da integriše seljačka društva u oblasti ekonomije, politike i kulture. Monografija je pisana jasnim jezikom i stilom, uz mnoštvo agumenata kojima autor potkrepljuje svoje stavove.
Prof. dr Dušan Marinković

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Zemljoradničke zadruge
Ostali naslovi iz oblasti: Poljoprivreda

Izdavač: Mediterran Publishing; 2009; ćirilica; 24 cm; 220 str.; 978-86-86689-33-7;