knjizara.com
Savremeno voćarstvo

Miladin Šoškić (autor)

Savremeno voćarstvo
2750 din
U korpu

Publikacija Savremeno voćarstvo je namenjeno studentima, ozbiljnim proizvođačima, hobi proizvođačima kao i svim ostalim ljubiteljima. Koje vrste i sorte najbolje uspevaju…

Kao osnov za uspešnu zaštitu voćaka i kontrolu bujnosti i rodnosti u zasadu neophodno je poznavanje voćarstva.

U ovo, drugo izdanje, autor je uneo mnoge izmene: dodao je neke nove tekstove, a neke izostavio. Ne menjajući strukturu knjige znalački i dobro odmerenu u prvom izdanju.

Uneti su novi statistički podaci o površinama i prinosima za sve važne voćne vrste. Dodati su botani

čki opisi i privredni značaj za 11 sorti krušaka, šest sorti šljiva, tri sorte kajsija i pet sorti trešanja. Za mnoge sorte voća dati su podaci o tome kako su i kada stvorene (godina, selekcionari, roditelji). Sklonost prema partenokarpiji, klijavosti polena, oprašivanju i oplodnji, otpornosti prema nekim prouzrokovačima bolesti i prema štetočinama, afinitetu prema vegetativnim podlogama itd.
Sa druge strane, u delu knjige gde je reč o prouzrokovačima bolesti i štetočinama voćaka i njihovom suzbijanju, izostavljeni su preparati koji mogu da se koriste. Ostavljeno je da se proizvođač ili drugi korisnik knjige o tome obavesti iz drugih publikacija, koje svojim češćim objavljivanjem prate uvođenje u proizvodnju najnovijih sredstava za zaštitu. Na taj način ova knjiga je postala izvor naučnih saznanja i sredstvo za proizvodnju.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Voćarstvo
Ostali naslovi iz oblasti: Poljoprivreda

Izdavač: Partenon; 4. izdanje, 2016; Broširani povez; latinica; 25 cm; 625 str.; 978-86-7157-443-3;