knjizara.com
Saša, zdravo

Dmitrij Alekseevič Danilov (autor)

Saša, zdravo
693 din
Stara cena: 770 din
U korpu

Bliska budućnost. Humanističko društveno uređenje. Profesor je zbog veze sa studentkinjom osuđen na smrt. Zločinac je smešten u Kombinat za smrtnu kaznu, poput hotela, ima pet obroka dnevno i jelovnik po želji, može da koristi internet i telefon, da naručuje piće preko platne kartice Kombinata i putem zuma drži predavanja, ali pre svakodnevne šetnje može biti streljan. U bilo kom trenutku. Kada ? ne zna se. Ruski rulet. I glavni junak se prosto pretvara u leš.
Osobenost raščovečivanja pod vidom čovekoljublja prikazana je kinematografski, namerno u prezentu ? tako da nestaje osećaj za vreme. Kada ćeš umreti? Koga je briga! Smrt je neizbežna, už

ivaj u životu, pa i na robiji!
Prividna jednostavnost kolokvijalnog jezika, bez ikakve figurativnosti, iseckane i suve replike i nehotice navode na tromeđu film-pozorište-književnost. Otuda i podela romana na epizode, u kojima dominiraju dijalozi sa krnjim i upitnim rečenicama bez intonacije, poremećajem interpunkcije, bezbrojnim veznikom „pa“ kojim autor podvlači labilnost stanja. Nahereni verbalni kroki samo skicira tačke opšteg poremećaja. Efekat ovakve naracije autor je proračunao matematički precizno, a na fonu ovog narativnog postupka ističe se sudbina čoveka bez budućnosti, kome utehu ne mogu pružiti čak ni predstavnici tradicionalnih konfesija.
Strah od smrti je stara tema u književnosti, ali Dmitrij Danilov je prikazuje na nov i originalan način.
Knjiga godine 2022. u Rusiji

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Ruska književnost
Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Službeni glasnik; 2023; Broširani povez; ćirilica; 20 cm; 193 str.; 978-86-519-2922-2;