SFRJ za ponavljače

turistički vodič

Dejan Novačić (autor)

SFRJ za ponavljače

rasprodato

U rukama vam je poslednji jugoslovenski bestseler, duhovita, pionirska i partizanski organizovana knjiga koja obrađuje mitove i legende nekadašnje nesvrstane SFRJ – zemlje bratskih naroda i narodnosti, koji to više nisu. Tu su izvrnuti mitovi od onih o Titu i samoupravljanju, preko sletova i letovanja na Jadranu, do „pitralona“ i soka od maline.
Jedinstveni turistički vodič kroz zemlju koje više nema, za neke samo podsetnik, za druge udžbenik, zabaviće vas tokom vožnje kroz SFRJ koja postoji još samo u sećanju i u knjigama.

Tema Novačićeve knjige je svakidašnjica zemlje koja je postojala, pa je zatim nestala, iako ne baš odjednom i ne baš posve.

Kao da se cijela jedna zemlja pretvorila u Carrollovu Češers mačku čiji se fantomski osmijeh čas pojavljuje, čas gubi.
Čitanje Novačićevog leksikona pr mnogostruke užitke. Jugoslaveni su dugo živjeli zatočeni u ideološkim floskulama koje su naprosto perpetuirali. I zemlja je bila najljepša na svijetu, i Jadransko more najplavlje, iriba najsvježija, i ljudi najsrdačniji, i samoupravijanje najefikasnije, i bratstvo i jedinstvo najčvršće, i vojska najhrabrija. Novačičeva knjiga dekonstruira te i druge floskule na veseo način. Upravo zato postiže dvostruki efekat. Čitajući ovu knjigu pomireno pristajemo na vlastitu prošlost i istodobno osećamo olakšavajući otpust od nje. Iz predgovora Dubravke Ugrešić

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Sociologija kulture
Ostali naslovi iz oblasti: Humor, stripovi i pop kultura

Izdavač: Mono & Manjana; 2012; Broširani povez; latinica; 21 cm; 161 str.; 978-86-7804-477-9;