knjizara.com
Roza

Marsel Sel (autor)

Roza
1188 din
Stara cena: 1320 din
U korpu

Započinjući krajem Marsel Sel nas vešto uvlači u radnju. Nestanak naslovne junakinje pokretački je motiv ovog romana u romanu smeštenom u dva vremenska i prostorna dela, sastavljenog od dve generacije očeva i sinova između kojih stoji veliko nerazumevanje. Priča o Rozi, priča je o celoj porodici. Prećutkivana i prekrajana, ona je jedini koren koji bi mogao podneti sudbinu svih aktera i tek kad pronađu pravu pripovest o njoj, suštinsku i istinitu, grane ovog porodičnog stabla neće otpasti i stablo se neće urušiti.
Napisaćeš roman – očevo je naređenje sinu, ali i inicijalni okidač za otkrivanje porodične storije. Dučeova Italija i Moriso

va Belgija ukrstiće puteve na neutralnom terenu – praznoj hartiji koja tek treba da se ispuni. Idilični predeli primorske Italije istinski su kontrast prljavštini i skučenosti vagona prikačenog na kompoziciju koja vodi u Aušvic.
Iako tvrdi da je svoj prvenac, roman u romanu, Rozu, pisao kao filmski scenario, Marsel Sel je izuzetan poznavalac ljudskih karaktera. Kratkim, britkim rečenicama iznosi sam večne ljudske istine: prava, iskrena ljubav ne poznaje granice i savladva sve prepreke. Čovek sam i ništa ljudsko mi strano nije, bila bi poruka koju nam ovaj savremeni belgijski pisac šalje svojim romanom.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Belgijska književnost
Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Prometej - Novi Sad; 2023; Broširani povez; ćirilica; 20 cm; 261 str.; 978-86-515-2223-2;