knjizara.com
Rezana građa
Uvidi i ogledi tokom prevođenja Finegana buđenja Džemsa Džojsa

Siniša Stojaković (autor)

Rezana građa
1375 din
U korpu

Evo recimo gornja rečenica. Bez i jedne jedine fusnote. Nigde asteriska. Zanemarena paradigma, zaboravljeni karafindl. Ali zato je tu Rezana građa 1, koja predstavlja izvanrednu kvaziknjiževnokritičku studiju onoga što je objašnjivo u Džojsovom delu, a naročito je značajna za razumevanje Knjiga I i III & IV. Ok, idemo. Skraćenica P.P. označava Pre Potopa. Pa tu ni ne treba fusnota. Ali 1132? Zašto baš ta godina? Ti im kaži zašto. Molim? Ništa, ništa. Dakle:
1 Mat

ej, Belfast (Alster), Sever - Erviker
1 Mark, Kork (Manster), Jug - Ana Livija
3 Luka, Linster (Dablin), Istok - Izolda
2 Džon, Golvej (Konaht), Zapad - Šon/Šem = Tristan
Takva i slična tumačenja, za kojima prosto vapi Finegana buđenje, pruža Rezana građa 1, koja se prvenstveno bavi eklatantnim eksponentima avangardne eksperimentalne proze u evropskoj literaturi dvadesetog veka, Knjgama I i III & IV. Knjigu II će se obraditi, jednog dana, prikladno, kad izađe, logično, saćemo, Rezana građa 2. A Knjiga II, i sama monumentalno delo moderne književnosti, koja samo što nije, će, ili neće, dati neke odgovore, ali će svakako otkloniti svaku nadu da će se stvari raščistiti, iako nade, za početak, nije ni bilo, odmah se videlo o čemu je tu reč, i da nas u daljem čitanju čekaju, umesto dobrodošlice, samo nove nedoumice i nesuglasice. Naročito između njih četvorice. Evo šta u Knjizi II, izlapitis Markus, sinoptičar, ima da kaže na temu 11:32:
"Markus. I posle toga, ne zaboravljajući, tamo beše Flamanska armada, razbucana vrzimice, i svi oficijalno podavljeni, na licu mesta, tog predivnog jutra, posle potopa, negde oko jedanaest i trideset dva zar ne?"

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Ogledi
Ostali naslovi iz oblasti: Književnost i filologija

Izdavač: Pasus; 2019; Broširani povez; latinica; 21 cm; 268 str.; 978-86-80096-04-9;