Rez

Božica Brkan (autor)

Rez

660 din

U korpu

Novi roman svestrane spisateljice i novinarke Božice Brkan koja svakom stranicom, poštujući stroga pravila dinamike i kompozicije, granice žanra pomiče, rastvara i širi te se poigrava njegovim konzekvencama.
Uzbudljiv i dinamičan kriminalistički narativ, polifono ispričan kroz čitav niz glasova, od twitter poruka, preko izjava brojnih svjedoka do službenih policijskih izvješća, prezentiran je kao zbir materijala nastalih istraživačkim radom novinarke na slučaju ubojstva novinskog i umjetničkog fotografa Ivana, veterana Domovinskog rata.
Ivan je, postaje sve očitije kako se napeta i neizvjesna priča raspliće, likvidiran jer je suviše znao.

Kao svjedok i vlasnik dokaza o stravičnom ratnom zločinu postao je – iako dane uglavnom provodi sa suborcima u kvartovskom kafiću, rastrgan između pečata prošlosti i nezaustavljivog umjetničkog impulsa – suviše opasan za strukture, na jednoj i na drugoj strani...
Izniman efekt autorica postiže sjajno preciznim prikazom različitih miljea ratnog i tranzicijskog društva, od velegradskog podzemlja, preko novinskih redakcija do "mikroklime" izmještene, ruralne sredine. Rez je fino, napeto tkanje "malih priča" koje se na kraju slijevaju u čvrst mozaik; mreža koja, poput paukove, presretne i više ne pušta čitatelja.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Hrvatska književnost
Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: VBZ; 2012; Broširani povez; latinica; 20 cm; 176 str.; 9789533044576;