knjizara.com
Rečnik slenga - englesko-srpski, srpsko-engleski

Boris Hlebec (autor)

Rečnik slenga - englesko-srpski, srpsko-engleski
1485 din
Stara cena: 1650 din
U korpu

Izbor odrednica u ovom rečniku bio je uslovljen shvatanjem o tome šta spada u sleng. Izostavljeni su terminološki žargonizmi – izrazi kojima se služe samo ljudi određene struke, a da pri tome nisu zvanični ni učeni nazivi. Nisu uvršćeni ni vulgarizmi kojima se na poznat, mada u većini situacija neprixvatljiv način nazivaju pojedini delovi tela i telesne radnje.
Svaka odrednica ili pododrednica, kao i njihovi ekvivalenti u drugim jezicima, praćena je podatkom o značenju koje je jednostavnim standardnim izrazima dato u zagradama. Ekvivalenti su

birani tako da se  upotrebe ne samo stilski i denotaciono (po onome što u stvarnosti označavaju) nego i da budu najbliži slici, a ponekad i zvuku koji su vezani za izvorni oblik.
Značenja reči u slengu obično su manje precizna od značenja stilski neutralnih ili knjiških reči, a naročito od značenja termina. Na važnosti dobijaju njihova konotacija, asocijativnost, afektivnost i izražavanje ličnog govornikovog stava. Korisnicima ovog rečnika često se nudi više ekvivalenata, pogotovu na srpskom jeziku, kako bi se oni sami opredelili za najbolje rešenje u tekstu koji treba prevesti.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Engleski jezik , Srpski jezik , Sleng , Žargoni
Ostali naslovi iz oblasti: Rečnici

Izdavač: Beogradska knjiga:Službeni glasnik; 3. izdanje, 2011; Tvrd povez; ćirilica; 24 cm; 277 str.; 978-86-519-1071-8;