knjizara.com
Radnici umiru pevajući
rasprodato

Pet drama sa konkursa Heartefact fonda za savremeni angažovani dramski tekst za 2010. godinu... Glavna nagrada konkursa dodeljena je drami ‘’Radnici umiru pevajući’’. Ovaj celovečernji ekspresionistički socijalno angažovani mjuzikl, napisan u ključu Brehtovog teatarskog izraza, na umetnički, filozofski i socijalno svestan način obrađuje izuzetno aktuelnu i bolnu temu stradanja najugroženije društvene klase u surovom procesu neodgovorne tranzicije. Komad je jasno društveno pozicioniran, ali nikako dnevno politički obojen ili opredeljen, već zauzima jedan uzvišeni filozofski pogled na svet, redak u svojoj odgovornosti i plemenit u svom umetničkom izrazu.
U skladu sa pravili

ma konkursa, odabrana su još četiri komada za publikovanje i javno čitanje: ‘’Pošto je pašteta’’, ‘’Zero’’, ’’Ubiti Zorana Đinđića’’ i ’’Supermena je ubila šaka nepoznatih’’.
Zajedničko za ova četiri dramska teksta, međusobno potpuno različita u izrazu i temama koje obrađuju, je visok umetnički nivo i jasno pozicioniranje naspram veoma aktuelnih i važnih društvenih tema, kako iz sadašnjosti tako i naše bliske prošlosti. Na kraju, žiri veruje da će konkurs otvoriti mogućnost za plasman čitave jedne generacije novih autora i dramskih rukopisa, koji zaslužuju važno mesto na našoj pozorišnoj, intelektualnoj i opšte umetničkoj sceni.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Drame
Ostali naslovi iz oblasti: Drama

Izdavač: Heartefact fond; 2011; Broširani povez; latinica; 20 cm; 259 str.; 978-86-914281-0-5;