knjizara.com
Querida. Pisma iz bombardovanog Beograda

Anika Krstić, Marija Knežević (autor)

Querida. Pisma iz bombardovanog Beograda
rasprodato

Ako ijedna knjiga može biti "elektronski stećak" iz vremena kad su smrt i ljubav išli podruku a ljudi, zasuti mržnjom i nesrećom, pokušavali da sačuvaju ono malo preostalog razuma, onda je to ova kompjuterska prepiska dve mlade žene, jedne u Beogradu pod bombama, druge u Sjedinjenim Državama. "Tokom poslednjih deset godina, Djavolji trougao nije ni prineti Balkanskom trouglu. U casu kad smo zavirili pod tepih istorije da vidimo sta je sve poda nj pometeno za prethodnih pola veka, nije ni moglo biti drugacije. Stari bolni dugovi poceli su da se naplacuju s kamatom. U krvi. Razapeta

izmedju Balkana i Amerike, izmedju pretposlednje i poslednje godine drugog milenijuma, pisma sabrana u ovoj knjizi hvataju stvarnost u krhku mrezu reci, beleze imena, ljude i dogadjaje, love je onako kako je vidjena i dozivljena."
A kao vrhunac kovitlaca vremena o kome govori Querida., kao njegova zlokobna završnica, koja više objašnjava zašto nego kako, nastalo je pismo o neposrednom susretu sa nasiljem, kad je 29. septembra 1999, u demonstracijama protiv domaćeg zla, beogradska autorka ove knjige teško ozleđena. Prostor je virtualan, ali smrt i patnja su stvarni.


Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Vajat; 2000; Broširani povez; latinica; 278 str.; 86-7039-075-2;