knjizara.com
Prva proleterska - čelna kolona NOB-a

Bogdan Zelić (autor)

Prva proleterska - čelna kolona NOB-a
rasprodato

Knjiga Bogdana Zelića Boće o Prvoj narodnooslobodilačkoj udarnoj proleterskoj brigadi, osnovanoj 21. decembra 1941. u Rudom, predstavlja dragoceno i višestruko važno svedočenje borca i starešine iz prvih redova ove brigade, o njenom ratnom putu i borbama od 1941. do 1945. godine. Zelić je napisao obimno delo vrlo složene, slojevite strukture, koje nas često stavlja pred pitanje da li su događaji i ličnosti o kojima svedoči pristigli iz sveta literature.
Zelić dosledno povezuje borbu proletera za slobodu sa nepresahlim slobodarskim tradicijama srpskog i drugih jugoslovenskih naroda koji su se kroz istoriju borili za to da sami odlučuju o sopstvenoj sudbini.
Polemički n

aboj dolazi do izražaja u njegovim svedočenjima o iskazanim slabostima u rukovođenju partizanskom borbom od njenih početaka pa sve do borbi na Sremskom frontu.
U godini u kojoj se obeležava 70 godina od formiranja Prve proleterske brigade, ova knjiga je neka vrsta spomenika samim proleterima, njihovoj Prvoj proleterskoj i njenim čistim moralnim, borbenim i slobodarskim izvorištima.
Slobodan Kljakić

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Jugoslavija , Drugi svetski rat
Ostali naslovi iz oblasti: Istorija

Izdavač: Službeni glasnik; 2012; Broširani povez; latinica; 23 cm; 1141 str.; 978-86-519-1166-1;