knjizara.com
Prosuta po moru

Maja Labus (autor)

Prosuta po moru
rasprodato

O LJUDSKOJ BOLI, O PATNJI...
Piše: Raša Kominac Radoslav
»Prosuta po moru/Nikada dodirnuta mirnom vodom/Nikada raspevana/Dok brodovi posrću po pučini«
Ovi stihovi Maje Labus koje ste pročitali mogu se uzeti kao lajt-motiv cele knjige pesama Prosuta po moru. Nevelika po svom obimu (47str.), ova knjiga je, zapravo jedna poema sastavljena od 40 pesnički srodnih komada. Kakvu nam poeziju nudi Maja Labus svojom prvom knjigom? Naviknuti smo da pesnici svoje prvence (uglavnom) objavljuju do tridesete godine i da iz te iskustveno/proživljene perspektive dobijamo različite osvrte na svet koji okružuje pesnike. To ponekad biva uspešno, ponekad neuspešno, najčešće tragično. Ređaju se loše n

apisane knjige kao na traci. Međutim, Maja Labus u svojoj knjizi ne štedi ni sebe ni druge. Ponajviše sebe. Ovo lirsko, ispovedno delo naprosto vrišti svojom zapanjujućom energijom u kome se brutalno secira sopstveni (proživljeni) život. Evo primera: »Prosuta po moru/Ostavljena udarima/Kao drolja na klupi/Iscepanih čarapa/Prosuta po moru/Silovana bez jauka/Providnih očiju/I krvavih butina/Na ivici pločnika/Pokrivena vlagom/Dok se blato sliva niz obraz«. Samo pesnici čiji su životi na stalnoj ivici (smrti, ludila, haosa i ljubavi, svakako) mogu da napišu stihove poput ovih, smisaono ubedljivih, a bolno iskrenih. Samo pesnici koji ne koketiraju ni sa čitaocima, niti sa izdavačimai, niti, na kraju krajeva, sa samim sobom, mogu da pišu stihove poput ovih. Iskrenost do mentalnog bola, iskrenost da se po svaku cenu kaže sve što se želi. Bez zadrške. Bez laži. Bez autocenzure. Retke su knjige koje čitamo, a da se u njima odmah ne nanjuši autocenzura.To je veliki plus za ovu knjigu.
Evo još jednog primera u kome vrisak i vapaj za sopstvenim tragičnim životom u čitaocu bude različite emocije: »Prosuta po moru/Mirišljava kurva/Zamenila osmeh za stisak šaka oko vrata/Zamenila pogled za priču o sjaju/Prerezala venu/Da uživa u lepoti koralno crvene«.


Ostali naslovi iz oblasti: Poezija

Izdavač: Narodna knjiga - Alfa; 2008; Broširani povez; latinica; 21 cm; 47 str.; 978-86-331-3323-4;