knjizara.com
Prokleti rat!
1914-1915-1916-1917-1918-1919

Žan Pjer Verne, Žak Tardi (autor)

Prokleti rat!
rasprodato

Nazvan je Veliki rat. Iznedrio je velike bitke, velike vojskovođe, velike heroje – za novine, istorijske udžbenike pobednika i propagandni materijal političara, dok je običnim ljudima, majkama, deci i očevima, doneo samo jedno – veliku tragediju.

Dva velika umetnika, autori Tardi i Verne, na maestralan način narativno i vizuelno oslikavaju strahote Prvog svetskog rata kroz priču u ovom albumu. Ovo delo, koje je podjednako strip, ilustrovana knjiga i žurnal događaja tokom ratnog vihora 1914-1918, koji je desetkovao Evropu i svet, u vrlo originalnoj mešavini navedenih izraza autora nudi nam jedno teskobno ali sjajno štivo za čitanje i gledanje. Kao dodatak fra

ncuskom izdanju, a da pri tome nismo narušili koncept koji su autori zamislili, ovaj strip donosi poseban dodatak na 22 strane o učešću Srbije u Prvom svetskom ratu, njenim užasnim žrtvama i nadljudskim podvizima. Tekst je specijalno za ovu priliku napisao naš poznati i cenjeni istoričar Miloš Ković.

Sam strip predstavlja viđenje mladog francuskog vojnika koji je poslat na front. Njegove muke i užasi počinju ovako:
„Ovo smo mi, mali francuski vojnici pod užarenim suncem, s nogama u žitnim poljima, u mislima na poljima časti, zgrčenog stomaka, usrani od straha.”

Njegove „avanture”, kao i svi prateći tekstovi, vizuelno bogato propraćeni, sigurno vas neće ostaviti ravnodušnim.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Prvi svetski rat , Stripovi
Ostali naslovi iz oblasti: Strip

Izdavač: Darkwood; 2013; Tvrd povez; latinica; 33 cm; 176 str.; 978-86-6163-103-0;