knjizara.com
Principi: život i delo

Rej Dalio (autor)

Principi: život i delo
1400 din
Stara cena: 1750 din
U korpu

ZRELOST JE SPREMNOST DA SE ŽRTVUJU DOBRE PRILIKE DA BI SE ISKORISTILA NAJBOLJA.

Rej Dalio, jedan od najuspešnijih investitora i preduzetnika na svetu, podelio je s nama nekonvencionalne principe koje je osmislio, usavršio i koristio kako bi tokom prethodnih četrdeset godina postigao izuzetne rezultate u životu i biznisu, i koje svaka osoba i organizacija može da usvoji kako bi pomoću njih ostvarila svoje ciljeve.

Rej Dalio je 1975. osnovao investicionu firmu Bridžvoter asošijejts, koju je u početku vodio iz svog dvosobnog stana u Njujorku. Tokom nar

ednih četrdeset godina Bridžvoter je izrastao u najuspešniji hedž fond u istoriji, a časopis Forčun proglasio ga je petom najznačajnijom privatnom kompanijom u Sjedinjenim Američkim Državama.

Časopis Tajm svrstao je Dalija na listu sto najuticajnijih ljudi na svetu. Dalio je u svojoj karijeri otkrio skup jedinstvenih principa na kojima je izgradio efikasnu kulturu u Bridžvoteru. Tu kulturu opisuje kao „meritokratiju ideja koja teži da stvori smislen rad i smislene odnose putem ekstremne transparentnosti". Dalio smatra da su za sve njegove uspehe zaslužni upravo ovi prinipi, a ne njegove posebne osobine - odrastao je kao sasvim običan dečak na Long Ajlendu, u kraju koji je naseljavala srednja klasa.

U ovoj knjizi Dalio nam otkriva sve što je naučio u svojoj uspešnoj karijeri. Tvrdi da se život, menadžment, ekonomija i investiranje mogu posmatrati kao mašine, i da se mogu sistematizovati i pretočiti u pravila. Stotine praktičnih lekcija u ovoj knjizi, koje se zasnivaju na „ekstremnoj iskrenosti” i „ekstremnoj transparentnosti”, pokazuju nam najefikasnije načine na koje pojedinci i organizacije treba da donose odluke, pristupaju izazovima i grade snažne timove. U ovoj knjizi Dalio takođe opisuje inovativne alate koje njegova kompanija koristi u okviru meritokratije ideja, kao što su „bejzbol kartice", koje prikazuju vrline i mane zaposlenih, ili kompjuterizovani sistemi za donošenje odluka zasnovanih na kredibilitetu. Iako knjiga nudi mnoštvo novih ideja, takođe nudi i jasan i direktan pristup u odlučivanju, za koji Dalio veruje da ga svako može primeniti, bez obzira na to šta pokušava da postigne. Ovo je retka prilika da dobijete pouzdane savete kakve nećete pronaći u konvencionalnoj poslovnoj literaturi.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Psihologija uspeha
Ostali naslovi iz oblasti: Psihologija

Izdavač: Publik Praktikum; 2022; Broširani povez; latinica; 23 cm; 523 str.; 978-86-6035-923-2;