knjizara.com
Princeza u oblutku: izabrane bajke

Ranko Pavlović (autor)

Princeza u oblutku: izabrane bajke
935 din
U korpu

Zrnu kukuruza koje pozoba ptica čim padne na oranicu pa nikada iz njega ne iznikne stabljika koja bi donela plodove, liči neispričana priča. Semenka je tu, stvarna kao i mi što smo je gledali, samo se nikada iz nje neće razviti nov život kad nestane u ptičjem kljunu. Tako se i priča krije negde u našoj blizini, ali ako nam je neko ne ispriča ili ne zapiše, nikada nijedan čitalac ili slušalac neće prodreti u tajanstva njenih predvorja i odaja. (Iz priče Zloba zlog šumskog duha)

Pred vama su tajanstva predvorja i odaja 27 izabranih priča Ranka Pavlovića, jednog od naših najznačajnijih bajkopisaca. Bajke prožete motivi

ma iz srpske narodne književnosti, legendi i folklora, nisu ostale neispričane priče o hrabrosti, odvažnosti, odlučnosti, mudrosti i, na prvom mestu, dobroti, ljubavi, plemenitosti i spremnosti na žrtvu za druge. U svojoj šarolikosti, one kriju poruku – ako u cvetu perunike prepoznate princa, ako svojim toplim srcem oživite smrznutu pticu, moći ćete da pronađete travu života u gustoj šumi i izvor svetlosti u svakoj tami. I naučićete kako priča može da pobedi aždaju.

Dublja značenja kriju se u bajkama što sam ih čuo u detinjstvu, nego uistinama kojima me je naučio život. (Šiler)

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Dečija književnost
Ostali naslovi iz oblasti: Bajke

Izdavač: Odysseus; 2020; Broširani povez; ćirilica; 20 cm; 239 str.; 978-86-81462-05-8;