knjizara.com
Pričaj im o bitkama, kraljevima i slonovima

Matijas Enar (autor)

Pričaj im o bitkama, kraljevima i slonovima
rasprodato

Kada se 13. maja 1506. godine Mikelanđelo iskrcao u Carigradu, znao je da time prkosi moći i gnevu Julija II, ambicioznog pape i dužnika prema umetnicima, za koga je počeo da gradi grobnicu u Rimu. Ali kako se ne odazvati pozivu sultana Bajazita koji mu nudi – pošto je odbio crteže Leonarda da Vinčija – da sagradi most na Zlatnom rogu?Tako počinje ovaj roman koji se oslanja na istoriju, jer polazi od istinitih događaja iz života velikog umetnika, da bi potom razvejao misteriju ovog putovanja.Uznemirujući,

kao što je i susret ovog renesansnog čoveka s lepotama osmanskog sveta, precizan i izbrušen kao komad dragocenog nakita, ovaj portret umetnika na delu istovremeno je fascinantno razmišljanje o stvaralačkom činu i simbolu nedovršenog dela, započetog kao spona sa drugom civilizacijom. U ovoj hronici o nekoliko zaboravljenih nedelja istorije, Matijas Enar skicira političku geografiju, čiji su obrisi podjednako osetljivi kao i pet vekova ranije.
Za roman Pričaj im o bitkama kraljevima i slonovima dobio je Gonkurovu nagradu gimnazijalaca (Prix Goncourt des Lycéens) za 2010. godinu.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Francuska književnost
Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Geopoetika; 2011; Broširani povez; latinica; 20 cm; 148 str.; 978-86-6145-046-4;