Pravoslavlje i GMO

pravoslavno-teološki okvir za ocenu genetski modifikovanih organizama i genetski modifikovane hrane

Saša Radoičić (autor)

Pravoslavlje i GMO

550 din

U korpu

Pitanje pravoslavnog teološkog okvira pomoću kojeg bismo mogli oceniti savremen izazov genetski modifikovanih organizma (GMO), a naročito genetski modifikovane hrane, predstavlja za nas, s jedne strane, sasvim nov fenomen moderne tehnologije o kome, do sada, Pravoslavna Crkva nije iznela svoje sopstvene stavove. S druge strane, u okviru Pravoslavlja predstavnici Crkve iznose njeno vekovno svedočanstvo preko raznih međunarodnih i ekumenskih foruma, kao sastavni deo primenjivanja tradicionalnih solucija za savremene izazove, odnosno predanje.

...

protojerej-stavrofor Saša Radoičić, kome smo neizmerno blagodarni na ovom veoma temeljitom i u nas prvom sveobuhvatnom pristupu u odnosu na izazove koje pred nas postavlja problem genetski modifikovane hrane, s pravom tvrdi da je Sveta Evharistija jedini mogući pravoslavni pristup ovom problemu. Po njemu, Sveta Evharistija „stoji na početku i na kraju rasprave o GMO...“
Kao što donosi istaknuti liturgijski bogoslov Aleksandra Šmemana, u svojoj studiji Za život sveta, ovaj stav proizilazi iz činjenice da GMO problematizuju odnos koji postoji između Tvorca i čoveka, Božje slike i prilike u svetu (1. Moj. 1,27); relativizuju poverenje koje je Bog ukazao čoveku, Bogom postavljenog čuvara nad tvorevinom (1. Moj. 1,28 i 1. Moj. 2,19); i narušavaju njegov odnos prema tvorevini – starateljstvo miropomazanog i iskustvenog Carskog sveštenstva (1. Pet. 2, 9).

Iz Predgovora episkopa Irineja Dobrijevića

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Genetski modifikovana hrana
Ostali naslovi iz oblasti: Pravoslavlje

Izdavač: Bogoslovsko društvo OTAČNIK; 2015; Broširani povez; ćirilica; 21 cm; 196 str.; 978-86-87057-31-9;