knjizara.com
Poželeti mesec - život i doba Bili Holidej
život i doba Bili Holidej

Donald Klark (autor)

Poželeti mesec - život i doba Bili Holidej
rasprodato

Nijedan umetnik nije bio tako podložan mitu i pogrešno shvaćen kao Bili Holidej koja je i sama tome doprinela svojom beznadežno nepouzdanom autobiografijom Lejdi peva bluz. Ipak, napokon imamo, po opštoj saglasnosti, definitivnu biografiju koju je napisao saosećajan ali i nepristrasan biograf čiji portret obuhvata paletu pevačicinih, često oprečnih, identiteta.
Iznad svega, ona je bila jedna od prvih ikona našeg doba i harizmatična i jedinstvena interpretativna umetnica koju je, kako Klark piše, dotakla milost.
Pisac pra

ti Ledi Dej od njenog detinjstva na ulicama, u krčmama i javnim kućama Baltimora, kroz rane dane uspeha u Njujorku i godina slave, sve do njenog tragičnog pada obeleženog disfunkcionalnim brakovima, zavisnošću od heroina i, konačno, preranom smrću.
Osnovna ideja knjige je da se naruši sveprisutni romantični patos o „tragičnoj crnoj ženi” – kao da su usamljenost i bolest tokom njenih poslednjih godina života simbolizovale svih četrdeset i četiri. Klark spretno organizuje sopstvena promišljanja sa svedočenjima njenih savremenika, bliskih prijatelja i saradnika koje je, između 1970. i 1972, intervjuisala pokojna Linda Kuel za svoju nikad dovršenu biografiju Bili Holidej. Pevačica, njene pesme i socijalno-istorijski i kulturni milje ere svinga znalački su i pregnantno osvetljeni ovom neprocenjivom knjigom.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Džez
Ostali naslovi iz oblasti: Memoari, biografije, dnevnici, pisma

Izdavač: Narodna knjiga - Alfa; 2005; latinica; 21 cm; 408 str.; 86-331-2068-2;