knjizara.com
Povratak

Stela Subotički-Mihailović (autor)

Povratak
790 din
U korpu

Kroz život dvoje naizgled običnih dečaka i devojčice provlači se uspon, pad i povratak na noge cele jedne generacije koju je u najsuptilnijim trenucima života dodakao rat. U trenucima kada je trebalo da budu bezbrižni, kao moja generacija, oni su osetili i strah i glad i borbu. Ali oni i dalje plove morima života tražeći izlaz, bez obzira na Posejdonove zamke.

„Malo je umetničkih dela koja se na suptilan način bave ratom u bivšoj SFRJ i njegovim posledicama. Uglavnom su to projekcije nasilja koje se dogodilo, razorene ljudske sudbine: kako u književnosti, tako i na filmu i u pozorišnim dramama. Roman Povratak ne osuđuje rat i njegove posledice. Ostavlja to vama

na odluku: želite li da na ovo delo gledate kao na ratni ili na anti-ratni roman, kao na ljubavnu priču ili na priču o emotivnom stradanju pojedinaca. Autorka ne beži od stvarnosti. Oba glavna lika prolaze dug put od detinjstva u nekad bezbrižnoj zemlji, kroz mladost u ratom razorenim gradovima, do zrelih godina kada postoji naznaka da se prilike stabilizuju.

Povratak može da bude posmatran kao odiseja. Kroz život dvoje naizgled običnih dečaka i devojčice provlači se uspon, pad i povratak na noge cele jedne generacije koju je u najsuptilnijim trenucima života dodakao rat. U trenucima kada je trebalo da budu bezbrižni, kao moja generacija, oni su osetili i strah i glad i borbu. Ali oni i dalje plove morima života tražeći izlaz, bez obzira na Posejdonove zamke.“(Bratislav Petrović)

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Domaći roman
Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Neopress; 2017; Broširani povez; ćirilica; 20 cm; 243 str.; 978-86-88895-75-0;