knjizara.com
Potrošačko društvo - mitovi i strukture

Žan Bodrijar (autor)

Potrošačko društvo - mitovi i strukture
1100 din
U korpu

Potrošnja, u obliku novog plemenskog mita, postala je etika današnjeg sveta.Sama po sebi, ona pokreće proces uništenja osnova ljudskog bića, ili preciznije–ravnotežu koju je evropska misao, još od antičke Grčke, uspostavljala izmeđumitoloških korena i sveta logosa. G. Bodrijar definiše opasnost sa kojom se susrećemo.Opet ću citirati: „Kao što je društvo Srednjeg veka uspostavljalo ravnotežu putemsuprotstavljanja Boga i đavola, tako naše društvo uspostavlja ravnotežu krozsuprotstavljenje potrošnje i osude potrošnje. Na osnovu vere u đavola i dalje je bilomoguće organizovati jeresi i sekte crne magije. Za nas, naša magija je bela,

sa drugestrane jeresi koja se ostvaruje u obilju. To je profilaktička belina jednog prezasićenogdruštva – društva bez vrtoglavice i bez istorije – bez ijednog drugog mita do njegasamog.
Potrošačko društvo, pisano konciznim stilom, moraće postati neizostavnalektira mlađih generacija. Njen cilj može se shvatiti kao ukidanje današnjegmonstruoznog, ako ne i opscenog, sveta obilja predmeta – koji masovni mediji, a naročitotelevizija, tako neprikosnoveno podržavaju – i koji nam svima preti.

Odlomak iz predgovora

profesor Dž. P. Majer
Univerzitet u Redingu
Centar za istraživanja (Tokvil)

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Društvene vrednosti , Društvena kritika
Ostali naslovi iz oblasti: Sociologija

Izdavač: Darma books; 2023; ćirilica; 20 cm; 262 str.; 978-86-81296-25-7;