knjizara.com
Posvećenik: roman o Nikoli Tesli

Željko Sarić (autor)

Posvećenik: roman o Nikoli Tesli
rasprodato

Posvecenik je napisan u prvom licu i opisuje poslednjih sedam dana Teslinog zivota provedenih u hotelu Njujorker u Njujorku, od 1. januara do 7. januara 1943. godine. Tesla se priseca minulih dogadjaja, koji mu iskrsavaju u svesti kao slike sna, pomesane tako da se u romanu preplicu proslo, sadasnje i buduce vreme u strukturi pripovedanja, a time se dobija svojevrsna CETVRTA DIMENZIJA PRIPOVEDANJA, mesavinom ova tri vremena, jer se recimo u istom fragmentu mesaju prosli, sadasnji i buduci dogadjaji, a onda se svojevrsno preplicu, kao u snu, koji se dogadja na javi.
Roman Posvecenik po sturkturi pripada korpusu romana TOKA SVESTI, a odlikuju ga duge recenice, RECENICE TOKA MISLI.

U romanu je izgubljena temporalnost i linearnost toka pripovedanja.Posto svi delovi u romanu nisu povezani linearnoscu pripovedanja i temporalnoscu, roman se moze citati sasvim slobodno po sistemu ars kombinatorike, cime se citaocu pruza puna sloboda pri citanju, jer ne mora da cita ustaljenim redosledom kako mu je pisac servirao, vec moze da cita po svojoj volji i osecaju, cak moze da napravi i svoj redosled citanja, jer su delovi u romanu odvojeni belinama pa ih je lako uociiti.Ovaj roman je u osnovi dokumentarnog karaktera, jer je zasnovan na stvarnim cinjenicama iz Teslinog zivota, ali je njegova biografija napisana u metafizickom kljucu. Ovo je misaono filosofska proza sa poetskim prizvukom.Najpogodniji, ali i najtezi nacin da se Tesla priblizi citaocu kao obican covek, je pisanje u prvom licu gde citalac citajuci roman razgovara s Teslom, Tesla mu se direktno obraca. Cilj pisca je to i bio, da iznese na svetlo dana unutrasnja prezivljavanja najveceg genija u poslednjih hiljadu godina, njegove nade, njegove strahove, njegove uspehe i radosti, ali i padove i razocarenja.Pisac je uspeo da se poistoveti sa svojim junakom, proniknuvsi u dubine njegove senzibilnosti, predstavljajuci nam lik Nikole Tesle kao osobe koja je bila poetski nadahnuta i zenski nezna. Od mnostva cinjenica koje se mogu saznati o Tesli u ovom romanu navescu samo neke najvaznije:
Ko su bili Teslini prijatelji, a ko su njegovi najveci neprijatelji? Koje su zene obozavale Teslu i svesrdno ga pomagale? Zasto je srusen Teslin toranj i zasto nije ostvaren Teslin projekat bezicnog prenosa elektricne energije? Zasto je Tesla odbio da se kandiduje za Nobelovu nagradu? Zasto je Tesla pocepao ugovor na tantijeme sa Vestinghausom u vrednosti od 12 miliona dolara i time zapecatio svoju sudbinu? Misterija Tesline goluibice. Teslina tajna oruzja i Teslin strah od njihove zloupotrebe. Teslini principi ciste energije. Sukobi sa Edisonom, Markonijem i Pupinom. Teslina moc predstavljanja zamisljenih predmeta ispred ociju. Teslina razmisljanja o buducnosit civilizacije.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Nikola Tesla , Domaći roman
Ostali naslovi iz oblasti: Romani , , Memoari, biografije, dnevnici, pisma

Izdavač: Partenon; 4. izdanje, 2002; Broširani povez; latinica; 256 str.; 86-7157-169-6;