knjizara.com
Poslednja bitka
Španski borci i jugoslovenska kriza osamdesetih

Olga Manojlović-Pintar (autor)

Poslednja bitka
1100 din
U korpu

Osamdesete godine prošlog veka svakako predstavljaju period ispunjen posebnom unutrašnjom dinamikom kroz koju je prolazilo jugoslovensko društvo. Smrt Josipa Broza Tita, odnosno odlazak nespornog političkog autoriteta na izvestan način bio je uvod u godine političkih i bezbednosnih izazova, u vreme ekonomske krize čija je dubina predstavljala iznenađenje za državni vrh a koja kroz nestašice, restrikcije struje i inflaciju postaje deo svakodnevice jugoslovenskih građana. Vreme koje je nosilo nasleđe prošlih sukoba, nerešenih pitanja i kontroverzi, podstaknuto novim krizama i izazovima postaje ispunjeno i novim sadržajima u političkom, društvenom, ekonomskom životu. Deceniju kasnije

jugoslovenske države više nije bilo. Ostaju pitanja spremnosti i sposobnosti političkih elita da se suoče sa novim izazovima, kao i sa kontinuitetom političkih, nacionalnih podela, adekvatnosti i pravovremenosti donetihmera, objektivnihmogućnosti iznalaženja rešenja. Takođe, razumevanje promena u jugoslovenskom društvu suočenom sa konstantnim turbulencijama, ali i društvu sa snažnim manifestacija stvaralačkog potencijala, i tumačenje mesta pojedinca u vremenu krize, ostaju istraživački prostor u pokušaju razumevanja ovog perioda, kasnijih ishoda i u ukupnim analizama istorije jugoslovenske države. U tom smislu upoznavanje sa pojedinim segmentima društva, pojedinim akterima i organizacijama i praćenje njihovog odnosa prema jugoslovenskoj stvarnosti predstavlja značajan korak u pravcu dublje i sadržajnije analize posmatranog vremena. Knjiga Olge Manojlović Pintar Poslednja bitka.
Španski borci i jugoslovenska kriza osamdesetih u izdanju Instituta za noviju istoriju Srbije stoga se čini važnim pomakom u pokušaju razumevanja ovih godina složenih promena. Knjiga obuhvata dve celine: prvi deo tj. uvodnu studiju i drugi deo, koji sadrži izbor priređenih arhivskih dokumenata. Lični osvrt autorke („Na početku“), Predgovor, Uvod, izborfotografija i spisak izvora i literature zaokružuju ovo izdanje.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Politička istorija , Jugoslavija , Vojna istorija
Ostali naslovi iz oblasti: Istorija

Izdavač: Institut za noviju istoriju Srbije; 2019; Broširani povez; ćirilica; 25 cm; 276 str.; 978-86-7005-164-5;