knjizara.com
Popis nekih gubitaka

Judita Šalanski (autor)

Popis nekih gubitaka
990 din
Stara cena: 1100 din
U korpu

Delo Popis nekih gubitaka nagrađivane nemačke književnice Judit Šalanski zbirka je dvanaest priča o izgubljenim stvarima.
Stilski i formalno različiti tekstovi inspirisani su određenim predmetima, građevinama, rukopisima, koji su nekad postojali, a potom nestali ili bivaju uništeni. Šalanski im vraća život istraživanjem, zamišljanjem i umetanjem u sadašnjost. Bilo da se radi o tihookeanskom ostrvu, izumrloj vrsti tigra, vili ili Sapfinim stihovima, autorka oživljava ova bića dovodeći ih u vezu s likovima čija su nastojanja usmerena tome da ih spase od zaborava, i navodi nas da promišljamo kako o gubitku tako i o pronalasku, nestanku i nastanku, sećanju i zaboravu. Na taj način Judit Š

alanski se poigrava sećanjem, tragom i prisutnošću: nestalo biva ponovno oživljeno u činu prisećanja i zamišljanja.
Na granici između činjenica i fikcije, različitih pripovednih stilova, ovo delo kopka svojom žanrovskom nedefinisanošću.
Delo Popis nekih gubitaka autorkina je šesta knjiga i dosad je prevedena na nekoliko svetskih jezika. U Nemačkoj je u dve godine otkako je objavljena doživela četiri reizdanja, a 2018. dobija nagradu Wilhelm Raabe.
Knjiga godine u izboru magazina: Publishers Weekly i Financial Times.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Namačka književnost
Ostali naslovi iz oblasti: Pripovetke

Izdavač: Dereta; 2023; Broširani povez; latinica; 22 cm; 260 str.; 978-86-6457-487-7;