knjizara.com
Pojmovnik evropske ustavnosti

Vladimir Mikić (autor)

Pojmovnik evropske ustavnosti
4950 din
Stara cena: 5500 din
U korpu

Knjiga „Pojmovnik evropske ustavnosti“, strukturalno, metodološki i sadržinski, bez sumnje, prevazilazi sopstveni naslov. Ozbiljna građa za savremeno evropsko ustavno pravo i autentična „mapa“ za snalaženje u evropskoj ustavnoj materiji. Podjednako može privući pažnju ustavnopravnih znalaca i ustavnopravnih početnika. Ambiciozan poduhvat autora – evropski obrazovanog ustavnog pravnika.
(prof. dr Vladan Petrov)

Poduhvat autora Pojmovnika opisuju četiri reči: znanje, upornost, posvećenost i korisnost. Naša stručna javnost čekala je bezmalo pola stoleća na knjigu koja je ishod ovako zamašnog istraživačkog posla. Uporedna ustavna nauka dobij

a obiman izvor znanja iz veoma aktuelne materije, koja ranije nije sagledavana i proučavana na način na koji je to učinjeno prilikom izrade Pojmovnika.
(prof. dr Olivera Vučić)

Pojmovnik evropske ustavnosti dr Vladimira Mikića delo je bez uglednog modela u srpskoj pravnoj književnosti. Reč je o impozantnom štivu u kome su ustavi država Evrope minuciozno razloženi na osnovne ustavnopravne institute. Premda bi obim i sadržina Pojmovnika nametali drukčije uverenje, ta stvaralačka energija izvirala je isključivo iz jednog, i to nesvakidašnjeg, pera.
Pojmovnik je delo koje će znatno olakšati buduće istraživačke poduhvate na polju uporednog konstitucionalizma. Iako sam naziv dela upućuje na gledište da je reč o faktografskom i deskriptivnom štivu, autor je, ne ugrožavajući osnovni karakter Pojmovnika, suvoparnost teksta razvejavao originalnim promišljanjima i efektnim kritičkim pasažima.
Verujemo da je objavljivanje Pojmovnika evropske ustavnosti upravo onaj nedostajući dašak svežine koji može da doprinese razbuđivanju već uveliko uspavane i memljive ustavnopravne nauke u Srbiji.
(prof. dr Darko Simović)

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Ustavnost , Evropa
Ostali naslovi iz oblasti: Politika

Izdavač: Službeni glasnik; 2022; Tvrd povez; ćirilica; 24 cm; 1006 str.; 978-86-519-2781-5;