knjizara.com
Podeljeni grad

Nemanja Starović (autor)

Podeljeni grad
650 din
U korpu

Osnovni problem u romanu Podeljeni grad Nemanje Starovića može da se artikuliše kao problem odnosa fikcije i stvarnosti. A to je, u stvari, osnovni problem svakog književnog i umetničkog dela uopšte.

Ali, roman je uvek samo priča i on se suštinski i razlikuje od „priče“ stvarnosti. Pisac se koristi raznim sredstvima kojima se ne „koristi“ stvarnost, pre svega vezano uz problem vremena i prostora. Tako u stvarnosti postoji neminovna hronologija koje se „priča“ stvarnosti u potpunosti drži. A u romanu, kada je reč o tim kategorijama, pisac se služi, kako bi rekao Žerar Ženet, pre svega, paralipsom i paralepsom. To znači, sa jedne strane,

namerno izostavlja iz svoje priče određene odsečke vremena i prostora, stvarajući tako svoja nova, pripovedna vremena i prostore, koji dobijaju fikcionalni karakter. A, s druge strane, on fikcionalnost postiže tako što u svoju priču unosi prekomerno mnogo i vremenskih prostorinih elemenata, kakvi u stvarnosti i ne postoje. Otuda, na primer, kada glavni lik Boškan putuje čamcem preko reke nekada ništa ne zapaža na putu, a nekada se tu događa prava drama s obzirom i na vreme i na prostor. Tako, u stvari, može da se kaže da je ceo ovaj Starovićev roman – sastavljen pod određenim pravilima pripovedanja – neprestano smenjivanje paralipse i paralepse. (Prof. dr Nikola Strajnić)

Podeljeni grad Nikole Starovića novi je roman alternativne istorije koji se nastavlja na prethodno delo novosadskog autora – Sa druge strane. Ljubitelje ovog žanra i u novoj Starovićevoj knjizi očekuje uzbudljivo i napeto štivo čija je radnja smeštena u alternativni Novi Sad, dovoljno srodan stvarnom da u njega poverujemo, ali i dovoljno različit da nam deluje kao uistinu drugi svet. Svet koji je možda tek proizvod književne imaginacije, a možda, u bezmerju svetova Multiverzuma, upravo takav i postoji… (Zoran Živković, pisac)

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Domaći roman
Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Prometej - Novi Sad; 2018; Broširani povez; ćirilica; 20 cm; 143 str.; 978-86-515-1364-3;