knjizara.com
Plitki grobovi

Stjepan Seder (autor)

Plitki grobovi
rasprodato

Roman PLITKI GROBOVI je rezultat višegodišnjeg istraživačkog rada o posleratnom životu nemačke popuilacije u Jugoslaviji – Vojvodini, životu nakon, ne samo završenog rata, nego i „uspešno“ sprovedene socijalističke revolucije.
Kako se ova revolucija sprovela? Pa, tako što je oduzet kapital od svih kapitalista i neprijatelja revolucije. Folksdojčeri (pripadnici nemačke nacionalne manjine) su i odlukama sa zakonskom snagom proglašeni neprijateljima i od njih se, već po tom osnovu imala oduzeti sva imovina. Pošteđeni su bili samo učesnici NOB-a i Folksdojčeri u mešovitim brakovima ili, pak, Folksojčeri iz mešovitih brakova.
Oduzeti kapital je treb

alo podeliti, i bio je podeljen, revolucionarima i učesnicima NOB-a.
Roman govori o Folksdojčerima - neprijateljima revolucije i države koja se stvarala. Neprijatelji su bili svi Folksdojčeri, pa i deca, bez obzira na uzrast. Junaci romana imaju tada samo 7 – 14 godina, ali su već uspeli da postanu državni i neprijatelji naroda.
O stradanjima jugoslovenskih naroda su pisane knjige i udžbenici, snimani filmovi, pisane radio i TV drame, TV emisije i reportaže, ... O sudbinama Folksojčera u Jugoslaviji – Vojvodini nije bilo, više decenija, ni pokušaja da se nešto iznese na videlo. A i oni su bili jugoslovenski državljani. Iako nije bilo zabranjeno, niko se nije „usudio“ da se bavi ovom problematikom. Uostalom, šta Vam govori činjenica da su arhive još i danas nedostupne za istraživanja. Današnji mladi Vojvođanin, sasvim sigurno, ne zna da je do II Svetskog rata nemačka populacija činila više od trećine stanovnika Vojvodine, što je bila relativna većina stanovništva Vojvodine.
Svi učesnici rata su gubitnici. Jedina razlika između Pobednika ili „Pobednika“ i pobeđenog je u tome što pobednik piše istoriju.
Ovo je pokušaj da se progovori i o sudbinama Folksdojčera, koje nisu bile ni lepše ni lakše od sudbina ostalih stradalnika u ratu, ali o kojima se u javnosti skoro ništa ne zna.
Da li je pokušaj uspeo procenite sami.


Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Kulturni centar podunavskih Švaba Karlowitz; 2006; Broširani povez; latinica; 21 cm; 221 str.; 86-904645-5-7;