knjizara.com
Plava tišina

Gordana Zalad (autor)

Plava tišina
rasprodato

Kao i druge nevine žrtve golootočkog stradanja i bezumlja komunističke vlasti, Natalija Radulović, studentkinja završne godine muzičke akademije, stiže u golootočki pakao i u njemu provodi tri godine. U vreme u kome je sve što je nosilo pridev ruski i imenicu Rus bilo osuđeno na progon, Natalija na času klavira učenici sasvim usputno pominje da su njeni voljeni kompozitori Čajkovski i Rahmanjinov. I to je dovoljno za ulaznicu na Goli otok, za surovo prevaspitavanje, zlostavljanje, za svakodnevna batinanja, za čuveni špalir i teglenje kamenja... U tom strašnom

ovozemaljskom paklu Natalija otkriva da su samo lepota nebeskog svoda i morskog plavetnila ono što joj reviderke ne mogu oduzeti, kao i misli koje izlaz iz beznađa pronalaze u ispisivanju stranica golootočkog stradanja.

„Jedinstven roman o patnji devojke Natalije, apsolutno nevine golootočke žrtve, čija je jedina nedokazana krivica ljubav prema muzici Čajkovskog. Jedinstvena tematska osobenost Plave tišine je isticanje i slavljenje lepote nebesa i mora i ljudske dobrote u tom morbidnom logoru gde je dodir ruke, tiha, blaga reč, skriven sapatnički osmeh, predstavljao ljudski podvig i herojstvo. Gordana Zalad veruje u čovekovu moć dobrote i neuništivost lepote i tamo gde se njihovo ispoljavanje plaća najmorbidnijim poniženjem i nasiljem koji su mogli samo bolesni umovi da smisle. Prizore totalnog raščovečenja čoveka prikazala je na ubedljiv i književno-romansijerski način."
Dobrica Ćosić„Ovaj roman bi mogao biti i geneza prkosa bolu i nosiocima bola, ali i geneza žudnje za dobrim i lepim oličenim u umetnosti, kao izbavljujućim životnim nagonom koji potire ili razblažnjava pogubnost i najjačeg zla."
Laura Barna

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Domaći roman
Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Evro Book; 2014; Broširani povez; latinica; 20 cm; 146 str.; 978-86-505-2585-2;