knjizara.com
Pisma o Zapadu

Ilarion Trojicki (autor)

Pisma o Zapadu
rasprodato

Pred vama su po prvi put pisma sveštenomučenika Ilariona sa putovanja po Evropi. Od kelnske katedrale do imendana srpskog kralja u Beogradu. Pravi primer poštovanja tuđih vrednosti u kulturi i umetnosti, ali i jasnog postavljanja praga koji stolećima čuva i ruski i srpski rod.

Vekovima se na Zapadu u sferi religije odgajao upravo ropski duh, te su i napevi tamo žalosni. Nehotično sam povlačio paralelu. Bogati, čisto odeveni, samozadovoljni zapadni ljudi okupe se u svoju kirhu, sede po klupama i... pevaju žalosno, kao da prestupnici mole za milost. A kod nas

će se seljačka Rusija, sa torbama uprtnjačama preko ramena, sabrati na poklonjenje u svetu obitelj i dupke ispuniti crkvu, da se jedva može stajati, a iz pevnice će se razlegati gromki svečani praznični napevi, kao da pobedonosna vojska napreduje. Da, Prijatelju moj, pravoslavlje nije vera robova, nego slobodnih, ne najamnika, nego sinova, ne prestupnika koji sa strahom očekuju kaznu, nego podvižnika koji se bore sa grehovnim strastima i kojima se na nebesima spremaju venci neprolaznosti.
(iz pisama Sveštenomučenika Ilariona)


Ostali naslovi iz oblasti: Pravoslavlje

Izdavač: Bernar; 2011; Broširani povez; ćirilica; 21 cm; 163 str.; 978-86-87993-27-3;