knjizara.com
Pet sa pet

Slobodan Ivanović (autor)

Pet sa pet
629 din
Stara cena: 699 din
U korpu

"sa padine se kotrlja hiljadu žireva

na granici sa šumom postoji moja slobodna volja

ja pokušavam da joj pomognem

i ne dozvoljavam sebi da otkrijem plan"


Pesnički jezik Slobodana Ivanovića je beskompromisan u svom ludizmu, nemilosrdan u samilosti. Vi, koji ovo čitate, znajte da otvaranjem zbirke ulazite sa piscem u neizvesnu igru pročitanog i neodgonetljivog. Šta se sve skriva u horderski prebogatoj Ivanovićevoj slici? Možda sve, možda ništa. Važan je samo tok, stihovi gusti kao grad, u kojima pesnik umnožen u pet glasova bruji na malom prostoru. Kome nije jasno, neka oslušne bolje. To Slobodan Iv

anović svojim pesničkim umećem rasklapa stvarnost u muziku.

Bojan Vasić


Navikli smo da u našoj savremenoj poeziji povremeno izađe knjiga koja je događaj. Pet sa pet incizijom u jeziku otvara žarište o kojem pesnici još nisu svedočili. Ivanovićeva knjiga je u prvom redu takvih izuzetnih knjiga, događajna! Ona je poemična i skrupulozna vizija koja zbori jezik što je prošao kroz jezički eksperiment i vratio se kao oslobođena pesma ili storija. Ispričana je priča koja dubi u jednu petougaonu tačku od likova koji se zovu Vajsmit, Meri, Reka, Tomica i Klajv. Ko su oni i šta je u njima neiskazivo, a ipak sirovom materijalnošću jezika kazano, pa nas posve ljudski melje?

Bojan Marković


Slobodanova nova zbirka poezije suptilno nastavlja svet razvijen i tvoren u Osobinama, zaoštravajući odnos prema jeziku multiplikacijom „junaka” koji su u sukobu ali i međusobnom sadejstvu. Poetski dijalog i obraćanje, lišeno sramežljivosti ili zazora čine ovu zbirku ne raspričanom, već uverljivom i duboko uronjenom u stvarnost.

Ana Marija Grbić

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Domaća poezija
Ostali naslovi iz oblasti: Poezija

Izdavač: Kontrast; 2023; Broširani povez; latinica; 21 cm; 78 str.; 978-86-6036-185-3;