Pesme - Svetislav Stefanović

Svetislav Stefanović (autor)

Pesme - Svetislav Stefanović

759 din

U korpu

Mesto Svetislava Stefanovića nije ? kada je o poeziji reč ? uz Crnjanskog, Rastka, Vinavera..., već je njegovo mesto ? slikovito rečeno ? nasuprot Dučića i Rakića. Naime, Stefanović se ukazuje kao antipod Dučiću i Rakiću. Tek tada se oseća njegovo puno prisustvo u srpskoj poeziji. Njegova širina erudicije, te ?sklonost ka misaonoj kontemplaciji i neuobičajena, često tvrda i nategnuta obrada nesvakidašnjih tema i ideja? (Predrag Palavestra), doživljavaju se kao pokušaj proširenja onoga što bi bila književna činjenica.

Težište njegove poezije, koje je okrenuto najpre sadržini, mora se otuda shvatiti, izmedu ostalog, i kao reakcija na estetizam savremenika koji često hoće smisao umetnosti da svedu na zanatsko i tehničko.
Naime, Stefanović je streljan pri kraju rata, jer je, između ostalog, bio član nemačke komisije za klevetanje sovjetke vlasti u vezi sa nemačkim zločinima u Viniči. Naravno, danas se zna ko je izvršio pomenute zločine, ali je manje poznato da se Stefanović kao lekar nije ogrešio o lekarsku etiku.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Domaća poezija
Ostali naslovi iz oblasti: Poezija

Izdavač: Kairos - Sremski Karlovci; 1997; Tvrd povez; ćirilica; 12,5 x 17 cm; 192 str.; 86-7128-015-2;