knjizara.com
Pesme - Rastko Petrović

Rastko Petrović (autor)

Pesme - Rastko Petrović
rasprodato

Ispravljeno i dopunjeno 2. izdanje sadrži: Pijani brod; Artur Rembo. Ruke; Žermen Nuvo.
Ovim pesmama Rastko Petrović je uticao na razvoj našeg modernog pesništva u drugoj polovini dvadesetog veka. Po tome on je značajan pesnik za nacionalnu tradiciju, savremen i moderan. Glavna vrednost Rastkovog pesničkog dela jeste zbirka Otkrovenje, pesme pre njega, a iz poznijeg perioda nedovršena poema Vuk. Ovim pesmama on je uticao na razvoj našeg modernog pesništva u drugoj polovini dvadesetog veka. Po tome on je značajan pesnik za nacionalnu tradiciju, savremen i moderan.
Pojava Otkrovenja, bila je šok za tadašnju publiku. Više nego pohvale (I. Sekulić) ili odmerene ocene (M. Crnjanski), iz

ricane su osude, koje su mestimično dobijale oblik niskih napada. Da li pokoleban ovakvim prijemom svoje zbirke, ili voden unutrašnjom logikom sopstvenog razvoja, Rastko Petrović je narednih godina svoj izraz tražio u proznim oblicima, pripovetkama, romanu, putopisu. Poezija koju je pisao u godinama posle Otkrovenja bila je bliža tradicionalnim oblicima poetskog izražavanja. Najznačajniji pesnički projekat, poema Vuk, ostala je nezavršena, u nepovezanim fragmentima.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Domaća poezija
Ostali naslovi iz oblasti: Poezija

Izdavač: Kairos - Sremski Karlovci; 2. izdanje, 2012; Tvrd povez; ćirilica; 12,5 x 17 cm; 224 str.; 978-86-7128-218-5;