knjizara.com
Persepolis 3

Marđan Satrapi (autor)

Persepolis 3
660 din
U korpu

Mardjan Satrapi rodjena je 1969. godine u iranskom gradu Reštu. Majka joj je praunuka persijskog šaha, koji je vladao od 1848. do 1896. godine, ali, kako Mardjan ističe, kraljevi iz dinastije Kadjar imali su na stotine žena i na hiljade dece, što znači da danas ima čitavih deset do petnaest hiljada prinčeva i princeza iz te loze. Odrasla je u Teheranu, gde je pohadjala francusku školu. Godine 1983, u želji da je zaštite od političkih previranja u zemlji, roditelji je šalju u Beč, gde nastavlja školovanje. Slede studije likovne umetnosti u Iranu, a zatim odlazak u Francusku, gde se, uz dalje studiranje, bavila ilustrovanjem knjiga za decu. Njena karijera

krenula je uzlaznom putanjom kada je upoznala francuskog autora stripa Davida B. Svetsku slavu i brojne nagrade doneo joj je album Persepolis (I-IV, 2000-2003), prvi iranski strip u istoriji. Danas živi i radi u Parizu.

Ostala dela Mardjan Satrapi: Sagesse et malice de la Perse, Les monstres n"aiment pas la lune, Ulysse au pays de fous, Adjar, Broderies, Poulet aux Prunes.

Objavljena u Francuskoj, gde je dobila oduševljene pohvale kritičara i bila uporedjena sa Špigelmanovim Mausom, autobiografska grafička novela Persepolis je izvanredno mudra, duhovita i dirljiva priča o odrastanju u Iranu za vreme Islamske revolucije.

Ovako autorka o svom delu: "Morala sam da kopam po uspomenama, a to je ponekad veoma bolno. Želela sam da kažem čitaocima: "Mi smo ljudi kao i vi! Nemojte misliti da se takve stvari dogadjaju samo u dalekim zemljama.""


Ostali naslovi iz oblasti: Strip

Izdavač: Fabrika knjiga; 2008; Broširani povez; latinica; 23 cm; 96 str.; 978-86-7718-076-8;