knjizara.com
PH (bazno-neutralno-kiselo)

Draško Miletić (autor)

PH (bazno-neutralno-kiselo)
rasprodato

Nesvakidašnji roman o gradu koji prepoznajemo na najčudnije načine, u emotivnim dubinama njegovih glavnih junaka...
Ovo je proza koja beleži ostatke humanog, zadržanog na rubovima postvarenog, emotivno opustošenog ljudskog sveta (na mestu emocija ostale su tanatofobija, intenzivan strah i opsednutost propadanjem, kao i slutnja „zla koje kvasa")...
U kontekstu Miletićevog romana, koji kroz sadašnjost dijagnostikuje obolelo tkivo čovečanstva, priča o Rimljaninu Celzusu - ovaj isceliteljske veštine uči od sveštenika u Vitlejemu, pa mu „vitlejemski špiljar" (Hrist) krade jedan svitak - nameće se kao parabola. Ukradeni svitak, kasnije prona?en, govori o načinu

amputacije, o načinu na koji treba razdvojiti zdravo od bolesnog tkiva (žito od kukolja?), ali se i na ovom mestu - a to je tačka u romanu u kojoj preispitivanje mitova doseže vrhunac - postavljena pitanja usložnjavaju, jer autor na sebe ne preuzima ulogu onoga koji odgovara na pitanje gde bolest zapravo počinje, šta jeste bolesno a šta nije, već onoga ko sluti, doslućuje, traga (kroz svakodnevno, istorijsko i oniričko), preispituje i promišlja.
Jasmina Ahmetagić

Volim romane sa početkom dostojnim pamćenja, početkom koji ima povlašćeni status autopoetičkog manifesta i svojevrsnog ključa za razumevanje potonjeg pripovedanja. Takav je početak romana „pH" Draška Miletića, koji nije tek puka vremenska odrednica (kraj 1999. godine koja hrli ka promeni sve četiri svoje cifre, dok vizuelno-grafički preobražaj brojeva nagoveštava sumorne vizije ili barem kontinuitet istorijskog mraka), već i upečatljiva slika lišena iluzije da će nastupajuća promena brojeva ukinuti bestijalnost buduće istorije ili promeniti ljudsku prirodu.
„pH" je nemoguće sažeto pre- pričati niti bi takav pokušaj ičemu suvislom vodio. U ova- kvo pripovedanje jednostavno valja zaroniti kao u kaleido- skop u kome sve biva isto i različito, zamamno i nemušto, jasno i tajanstveno.
Sve je mogućno, jer nemogu- ća istorija sveta još traje. Pred pažljivim čitaocem romana „pH" odvija se (ovog puta u tri poglavlja) jedna njena ispreturana, mračna epizoda.
Ljiljana Šop


Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Dereta; 2007; Broširani povez; latinica; 19 cm; 211 str.; 978-86-7346-603-3;