knjizara.com
Od Boga se ušur ne traži

Vojislav Nović (autor)

Od Boga se ušur ne traži
902 din
U korpu

Ovo je roman o ženi koja je ubila djevera! Na prvi pogled u pitanju je svakodnevna bizarna priča iz „crne hronike“, jedna od onih kakve srećemo u bulevarskoj štampi i kojima hranimo našu izopačenu radoznalost.
Valja reći da su odmah na početku naša očekivanja iznevjerena. Bizarno porodično ubistvo koje će ona izvršiti kao odrasla žena u provincijskom sudu, u poretku vrijednosti i motiva na kojima su zasnovani postupci likova ovog romana, prirodno nam se ukazuje kao mogući neželjeni odjek ljudskog zla, poraza i poniženja koje je doživjela prisustvujući ubijanju i doslovnom masakriranju svoje porodice... Po tome ubistvo djever

a u ovom romanu i nije prioritetno nego je više jedna moguća udaljena i iskrivljena posljedična mjera dramatičnih zbivanja kroz koja je još od najranijeg djetinjstva prolazila ova žena.
Primarno učešće u svemu očito je imao u tom kraju dobro poznati događaj koji se odigrao 6. februara 1945. godine, kada su ustaše iz Dervente upale u obližnje selo Rapćani, zapalile ga i izvršile nezapamćeni pokolj srpskog civilnog stanovništva. Petra je kao dijete bila svjedok pokolja njene uže porodice i samo je igrom slučaja ostala živa. (iz predgovora dr Staniše Tutnjevića)

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Domaći roman
Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Svet knjige; 2014; Broširani povez; ćirilica; 21 cm; 189 str.; 978-86-7396-453-9;