Obrazovanje i mediji

Žak Gone (autor)

Obrazovanje i mediji

rasprodato

Uticaj mas-medija može se čak izjednačiti s uticajem vaspitno-obrazovnih institucija. Mas-mediji su, ponekad, značajnije obrazovne institucije od same škole, jer je prevazilaze u obimu publike, vremenu i interesovanju koje posvećuju svojoj publici, kao i u raznovrsnosti sadržaja koje nude. Žak Gone pokazuje kako mediji obrazuju, ali i kako utiču na školu da se i sama menja i da prevazilazi tradicionalne oblike podučavanja.
Na primer, TV kursevi su mnogo aktuelniji i dinamičniji, obrađuju samo popularne sadržaje, koji se neprekidno menjaju, izbegavajući uobičajeni način izlaganja. Stoga, kako primećuje Gone, ?

za nastavnike je rad u medijima ponekad pozitivan povod da se školi ponovo vrati njena istinska dimenzija mesta za prijem učenika, i da se na taj način prevaziđe neprirodni karakter jedne ?prepametne? škole, koja uvek zna više i koja se prepustila i udaljila od svoje suštine, jer je nevešta u savladavanju svojih nedostataka. Zar nije besmisleno i zar se ne lišavamo upravo onoga istinski revolucionarnog što mediji mogu da unesu u škole, ako ih uključimo u neku klasičnu disciplinu? Ova pitanja nas nužno vraćaju pitanjima o funkciji škole i o njenom položaju. Zar nismo na putu želje za promenom same misije škole??


Ostali naslovi iz oblasti:

Izdavač: Clio; 1998; Broširani povez; latinica; 20 cm; 165 str.;