knjizara.com
Obećana zemlja

Srđan Milićević (autor)

Obećana zemlja
rasprodato

Upečatljiva atmosfera i zanimljive ličnosti situirane u jezičkom, mitološkom i nacionalnom idiomu Hercegovine za vreme otomanske vlasti, okvir su romana Obećana zemlja Srđana Milićevića. I, skoro da se kroz ceo roman, vodeći ga u prošlost i proveravajući budućnost naslagama mita u nacionalnom biću, provlači pitanje ali i mogući odgovor na eksplicitnu ideju naslova - čiji je? i kome je obećan deo kamenitog hercegovačkog mitskog prostora? Srđan Milićević u

nutar koncentričnih linije priče, uz briljantnu psihološku i simboličku iznijansiranost godina "turskog zemana", praskozorja hercegovačkog ustanka, početka i kraja novog milenijuma, gradi lik - arhetipsku i epsku sliku, hercegovačkog čoveka; vlasnika kosovskog mita i sopstvenog udesa, tragične podele na dve vere, prošlosti koja ga obavezuje i budućnosti koja ga iskušava.
Počinjući priču daleko u prošlosti i krećući se ka vremenu sadašnjem, Milićević dokazuje da fragmenti prošlosti - priče o patnji, junaštvu, godinama gladi i jutrima slave, u Hercegovini, Ostrogu, Aziji, Svetoj Gori, Jerusalimu, Kosovu... mogu da se sklope u neobičan i nadasve zanimljiv roman koji šapuće čitaocu da je priča romana - Obećana zemlja naša, narodna, svačija priča.


Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Dereta; 2008; Broširani povez; ćirilica; 21 cm; 178 str.; 978-86-7346-675-0;