knjizara.com
O čemu šumovi prenose različite istine
Zbirka pesama

Snežana Nikolić (autor)

O čemu šumovi prenose različite istine
792 din
Stara cena: 880 din
U korpu

Jezik je kuća Bića, pesništvo je suštinski Umetnost Jezika, jezički Zaumsadrži najdublje spoznaje i stvara Lepotu… Ovo su prve asocijacije nakončitanja nove poetske zbirke Snežane Nikolić (O čemu šumovi prenoserazličite istine), koja je ovde uronila u misterije reči čak i kada se to nečini tako već mnogo jednostavnije.

Ali, zar nisu i drevni alhemičari svedočili da Jezik najviše skriva tamo gde jenaizgled najjasniji – a da su najveće Tajne naoko jednostavne?Smelost mlade pesnikinje

da se suoči sa arhetipom same Poezije (a to je Jezik)– u svim njegovim značenjskim i drugim nijansama – ukazuje kako na autorkinoumetničko sazrevanje tako i na kvalitet ove knjige…

Sava Damjanov

Pjesnikinja Snežana Nikolić novim pjesmama pomiče granice regionalnogpjesništva jednu letvu više nudeći metaforu i slikovitost kao rješenje,dajući svojevrsni odgovor na stvarnosnu poeziju. Upravo ta bujnametaforičnost, uz očuđavanje slika, najvećim su dijelom ono što nas odmahuhvati kao mreža u sebe.

Naglašena je i spona s prirodom, ali i konceptualnost ove poezije, što je osvježenjes obzirom na aktuelne pjesničke tendencije. Tako da je ovde riječ o poeziji koja punoeksperimentira, puno od nas kao čitatelja očekuje, ali zauzvrat nam sve to vraća natragjer ovo nije poezija lakih rješenja, ovo je poezija suptilnosti En Karson i razorne snageIngeborg Bahman i usuđujem se reći, jedna od najsvetlijih točaka modernesrpske pjesničke produkcije.

Monika Herceg


Ostali naslovi iz oblasti: Poezija

Izdavač: Agora; 2022; Broširani povez; latinica; 20 cm; 76 str.; 978-86-6053-365-6;