knjizara.com
Nježne usluge terenskog komercijalista

Ivan Dimoski (autor)

Nježne usluge terenskog komercijalista
rasprodato

>"Nježne usluge terenskog komercijalista" književnog debitanta Ivana Dimoskog monotematska je zbirka – sedam "ljubavnih priča" koje zbog muškog lika i jedinstvenog mjesta zbivanja djeluju kao labavije koncipiran roman.

Mladić Luka radi u knjižari na nekom otoku. U knjižaru svraćaju žene koje upoznaje i u koje se zaljubljuje, a svaka od njih ima svoju priču, ponekad lagašnu, ponekad dramatičnu, jednom je u pitanju putnica u prolazu, drugi put se ljubav razvija preko interneta. Vrlo šturim r

ečenicama Dimoski uspijeva uspostaviti ozračje čistote ljubavi koja proizlazi iz srdačnosti, ponekad prostodušnosti, uvijek daleko od bilo kakva koristoljublja.

Istodobno, "Nježne usluge terenskog komercijalista" jesu knjiga o samoći i želji za društvom. Glavni junak samoću rješava čekanjem, ženski likovi najčešće potragom. Susreti redovito završavaju rastankom, a Dimoski kao da poručuje da je najvažnije da jedni drugima ostanemo lijepe uspomene. Posljednja priča završava brakom, a poslije nje slijedi dijalog o ljubavi u kojem Dimoski spretno i nenametljivo iznosi misli iz svog svjetonazora koji slijedi učenje Sai Babe. Ipak, na samom kraju iznenađenje – u epilogu koji završava poletnim očekivanjem novog ljeta i novih ljubavi sugerira se – ne mačistički projekt, nego projekt čiste ljubavi prema svima.

"Nježne usluge terenskog komercijalista" nema čestih pandana u suvremenoj književnosti. Kreće se na rubu ljubića, ali i uporno ostaje s ovu stranu literature.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Hrvatska književnost
Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: VBZ; 2009; Broširani povez; latinica; 20 cm; 121 str.; 978-86-7998-062-5;