Nevidljivi svedok

Karmen Posadas (autor)

Nevidljivi svedok

najavljeno

Uzbudljiva priča nam na maestralan način približava jednu ključnu istorijsku epizodu, ubistvo ruske carske porodice i pobedu Boljševičke revolucije.
Jedan starac leži u bolnici, u dalekom Urugvaju, svestan da je na izmaku života. Da bi ispunio davno obećanje dato Raspućinu, toj fantastičnoj i kontroverznoj ličnosti čija su sudbina i smrt umnogome povezani sa sudbinom Romanovih, on želi da ostavi svedočanstvo o događajima čiji je neposredni svedok bio: o poslednjim godinama Nikolaja II i njegove porodice.

Jer samo je jedan čovek izvukao živu glavu iz Kuće posebne namene u kojoj su ubijeni Romanovi: Leonid Sednjev, petnaestogodišnji kuhinjski pomoćnik, carevićev drug u igri i prijatelj velikih kneginja. Na sam dan ubistva otpušten je sa posla i tako mu je poklonjen život.Veran do samog kraja, platonski zaljubljen u jednu veliku kneginju, Leonid će nam iz prve ruke ispričati kako se odvijao život u dvorcu, kako je izbila revolucija i šta se potom događalo carskoj porodici. Neka saznanja stekao je osluškujući razgovore kroz ventilacione otvora peći i cevi a neka u direktnim razgovorima sa članovima carske porodice za koju je bio toliko vezan.
Dok su ga godinama kasnije proganjali duhovi prošlosti, Leonid je nastavio da proučava Romanove čitajući njihove memoare, dnevnike, pisma i druge istorijske dokumente. Sada, na samrti, ovaj nevidljivi svedok kazuje nam njihovu priču.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Španska književnost
Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Laguna; 2014; Broširani povez; latinica; 20 cm; 420 str.; 978-86-521-1639-3;