Na poziv Rase od Sabe

sabrana poezija

Leopold Sedar Sengor (autor)

Na poziv Rase od Sabe

rasprodato

U ovoj pesničkoj knjizi sabrani su stihovi najvećeg afričkog pesnika, mislioca i humaniste L.S.Sengora. Delo je upotpunjeno predgovorom, kompletnom biografijom i bibliografijom, opširnim rečnikom (Sengorova leksika).

U knjizi Na poziv rase od Sabe sabrani su stihovi najvećeg afričkog pesnika, mislioca i humaniste Leopolda Sedara Sengora (1906–2001), člana Francuske akademije i predsednika Senegala od 1960. do 1980. Priređivač Vesna Cakeljić upotpunila je ovo pesničko delo predgovorom, kompletnom biografijom i bibliografijom, kao i opširnim rečnikom, koji čitaocu omogućava da potpunije doživi Sengorov univerzum..


„Kada u Africi umre starac, izgori biblioteka, rekao je malijski pripovedač Amadu Hampate Ba. Odlaskom afričkog velikana Leopolda Sedara Sengora, pesnika, mislioca, akademika, državnika, humaniste, buktinja nije utihnula u pepelu, već se sve više rasplamsava obasjavajući ceo svet. Danas smo svedoci sve većeg zanimanja za njegovo pesničko delo, za ulogu koju je odigrao u buđenju samosvesti crnačkog naroda, kao i za ’civilizaciju Univerzalnog’, pojam koji je smislio i dao mu sadržaj. Pobornik preplitanja civilizacija uzajamnim protkivanjem raznolikih kulturnih bogatstava, odnosno ’kulturne raznolikosti’, ugradio je svoju mudrost i predanu ljubav prema francuskom jeziku u pročelje vekovne Francuske akademije i u temelje jedne zajednice koja se grana na pet kontinenata, Međunarodne organizacije frankofonije. Bio je jedini francuski pisac XX veka koji nije prestajao da piše punih šest decenija. Samo je još Viktor Igo, njegov pesnički sabrat iz prethodnog stoleća, bio plodan u tako dugom periodu.“
(odlomak iz predgovora)

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Francuska književnost
Ostali naslovi iz oblasti: Poezija

Izdavač: Paideia; 2009; latinica; 21 cm; 400 str.; 978-86-7448-413-5;