knjizara.com
Na Savi treščina

Miloš B. Tomaš (autor)

Na Savi treščina
rasprodato

Na Savi Treščina je jedan od mogućih nastavaka prethodnog romana Maloletnice Su Ukras Sveta, gde se Tomaš uglavnom bavio temom internet pedofilije i karikiranjem medijske scene. Sada odlazi korak dalje u istraživanju ružne stvarnosti i roman Na Savi Treščina govori o postojanju dve paralelne Srbije. Kriminal, korumpirana policija, nepostojanje razlike između elite i šljama, još jedno utemeljenje teze koju istim rečima u svakom romanu provlači, a to je da DVEHILJADITE NISU PUNO POBEGLE OD DEVEDESETIH, dok drugu stranu predstavlja ona i dalje klimava, za malo pa gladna Srbija, koja pod svaku cenu teži promenama, Evropi i modernom životu.
Protagonist

a ove neo-noar, crnohumorne priče je Aleksandar Tešić, dvadesetšestogodišnji zgubidan i demagog, čiji se život sveo na ubiranje kirije od dedinog stana i opijanje u njegovoj omiljenoj kafani, prisan ali učauren odnos sa ambicioznom devojkom, i na ono najbitnije za roman, razvijanje cinizma do krajnjih granica. Svakako, njegov cinizam je potkovan znajem, načitanošću i inteligencijom. Čitalac ima Aleksandrovo i srce i pamet na dlanu, i već nakon dvadesetak strana, osoba koja drži knjigu u rukama stiče potpuno poverenje u protagonistu. Zaplet nastaje kada Aleksandru umre otac, penzionisani policajac, sa kojim se nakon razvoda roditelja retko viđao. Biva mu ponuđeno da preuzme očev splav na Savi, ali da deo novca daje ćerki očeve druge žene. U nedostatku bilo kakvog životnog pomeranja koje je jako dobro opisano njegovom liričkom igrom sa varijablama, izgubljeni mladić pristaje. Od tada, njegov život se znatno menja. Toliko brzo, da ga jednako teško prate i on, i čitalac.
Roman, pored zamršene radnje koja je na putu krimi-trilera, prate i aktuelni opisi političkih, socijalnih i drugih zbivanja i crnohumorne sekvence, obavezna ironisanja kada je reč i o ruralnoj i o urbanoj pop kulturi, kao i pojedini pojmovi, poput gonzo novinarstva, koji se ne sreću u domaćoj literaturi. Izmišljen i preskup koktel Glandula mamaria insania koji se pravi od pravog majčinog mleka kao vrhunac bahanalija bogatih Srba, ali i detaljan edukativni momenat o vrlo malo poznatom ADHD sindromu. U romanu Na Savi treščina se smeh i suze prebrzo smenjuju, a kada se stigne do zadnje korice, razmišlja se zašto je roman napisan? Da li zbog ideje o nužnosti promene sadašnjice, jer snaga i entuzijazam nastaju baš tamo gde ih sistem sputava, ili je poruka u letargiji i nemogućnosti bilo kakvih promena – kako sebe, tako i van?

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Domaći roman
Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Alma; 2010; latinica; 21 cm; 219 str.; 978-86-7974-181-;