knjizara.com
Most svetoga kralja Luja

Tronton Vajlder (autor)

Most svetoga kralja Luja
rasprodato

Tornton Vajlder (1897-1975), istaknuti americki romansijer i dramski pisac, trostruki dobitnik Pulicerove nagrade (za roman i dve drame), nije nepoznat našoj citalackoj publici. Roman "Most svetog kralja Luja", spada u kratke romane koji su veoma cesti u književnosti kraja XIX i citavog XX veka. Mada kratak (114 strana), ovaj roman spada u ona dela cija je dužina u nesrazmeri sa njihovom složenošcu i dubinom.
Pricajuci pricu, podeljenu u pet poglavlja, Vajlder u nju unosi svoju osnovnu temu ("odnos slucaja i sudbine"), ali i pokazuje da je veoma vešt pripovedac. Prica

o sudbini jedne markize, devojcice i decaka, jednog neobicnog pokrovitelja ljudi od talenta, koje je nesreca izabrala za svoje protagoniste, ispricana je tako vešto da je veliki broj detalja, svakovrsnih situacija kroz koje oni prolaze, stao u relativno kratka poglavlja.Postoji svet živih i svet pokojnih, a most između njih jeste ljubav, jedino što nadživljuje, jedini smisao, poruka je ovog romana za koji je autor dobio Pulicerovu nagradu za književnost. U osnovi morala koji prožima Vajdlerovo delo leži hrišćanska filozofija, kojoj on, na vešt način pisca koji hoće da ostane veran stvarnosti, suprotstavlja jednu izvesnu ironiju i satiru.


Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Narodna knjiga - Alfa; 2001; Tvrd povez; latinica; 21 cm; 114 str.;