knjizara.com
Mis Islanda

Ava Olafsdotir Ejdur (autor)

Mis Islanda
rasprodato

Godina je 1963. Islanđana ima 177 hiljada i imaju jednog književnika nobelovca. Devojka Hekla započinje putovanje iz rodnog seoceta u Rejkjavik. Ime je dobila po jednom od najstarijih i najaktivnijih vulkana na Islandu i to je, na neki način, odredilo njenu sudbinu.

Od trenutka kad ju je otac odveo da vidi vulkan koji je proradio, Hekla na svet gleda drugačijim očima. Njena želja je da postane pisac. U narodu pisaca i pesnika, poznatom po svojim sagama, postoji samo jedan problem: Hekla je žena. Na svoje putovanje je ponela primerak Džojsovog Uliksa, pisaću mašinu, svoje rukopise i snove.

Vr

eme je velikih promena, pokretačke sile Martina Lutera Kinga, atentata na Kenedija, vreme Bitlsa i Silvije Plat, a Hekla i Jon, njen prijatelj i cimer, umetnik koji je homoseksualac, susreću se sa šovinističkim omalovažavanjem, seksizmom i homofobijom.

U društvu kojem dominiraju muškarci za Heklu i žene na Islandu postoje dva puta: da budu pobednice na takmičenjima za mis ili žene i majke. Baš poput silovitog vulkana, glavna junakinja poseduje kreativnu snagu koja, u burnim šezdesetim godinama prošlog veka, nagoveštava nadu u drugačiju budućnost.

Knjige Ejdur Ave Olafsdotir prevedene su na više od dvadeset jezika.


Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Heliks; 2022; Broširani povez; latinica; 20 cm; 213 str.; 978-86-6024-074-5;