knjizara.com
Metohija - spomenici i razaranja

Milan Ivanović (autor)

Metohija - spomenici i razaranja
rasprodato

Knjiga o južnom delu srpske države, napisana na četiri stotine stranica i sadrži osamdesetilustracija. Podeljena je na trinaest poglavlja koja su obuhvatila Metohiju od najranijih dana do savremenog stanja kada su albanski separatisti poubijali i raselili mnoge Srbe i porušili njihove bogomolje. Uprvompoglavlju data je etimologijareči Metohija, objašnjene su geografske osobine oblasti i istorijski izvori u kojima se Metohija pominje.Drugo poglavlje govori o imenima župa i srspkimvladarima, graditeljima i ktitorima. U trećem poglavlju se navodi šta su sve uradili crkveni poglavari na ovom prostoru, njihovi metosi i zidanje crkava i manastira. U četvrto

m poglavlju „Metohija za vreme turske vladavine i albanskih zločinstava 1455-1912“ govori se o propasti srpske države, dolasku Turaka i silasku Albanaca sa visokih planina u Albaniji.
Sledeća poglavlja posvećena su manastirima u Metohiji, srednjovekovnim isposnicama, (pretežno koncentrisanim oko gradova Peć i Prizren),srednjovekovnim pisarnicama. Velika celina posvećena je gradovima u Metohiji, ikonama i zvonima. U poglavlju „Stara srpska groblja u Metohiji“ pokazuje najstariji period iz kog su sačuvani grobovi i njihova obeležja. Poglavlje „DŽamije sagrađene na mestima crkava i crkvišta“ kazuje da je u Metohiji zatirano kulturno nasleđe Srba. U jedanaestom poglavlju detaljno su obrađena naselja u Metohiji sa crkvama i njihovim ostacima.
Tako skupljena građa sistematično je poređana po azbučnom nizu. Obrađeno je svako metohijsko selo koje je pronađeno u istorijskim izvorima, ili je sam autor to mesto posetio kako bi više saznavao od meštana. Brojni podaci su praćeni fotografijama crkava, fresaka, naseobina sa prostora Metohije. Na kraju, obimnost korišćene literature svedoči o tome da je autor veoma savesno pristupio pisanju ove knjige.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Kulturna istorija , Metohija , Kosovo , Manastiri
Ostali naslovi iz oblasti: Antologije, monografije

Izdavač: Službeni glasnik:Prometej - Novi Sad; 2013; Tvrd povez; ćirilica; 30 cm; 316 str.; 978-86-519-1727-4;