knjizara.com
Merkurio Loi 1
epizode 1-2

Mateo Moska, Alesandro Bilota, Đampjero Kazertano (autor)

Merkurio Loi 1
1199 din
Stara cena: 1499 din
U korpu

Merkurio Loi je mnogo šta: profesor, ljubavnik, filozof... ali pre svega je znatiželjna osoba. Ta ga znatiželja neizbežno dovodi u neobične i opasne situacije. Njegove beskrajne šetnje papskim Rimom 19. veka često se završavaju tako što se on uplete u mračne poslove nekog od brojnih tajnih društava. Njegov mladi asistent, Otone, i sam pripada jednom takvom društvu. Prefinjene i uverljive priče ovog serijala plene pažnju čitalaca i dobijaju pohvale kritike zbog sugestivne italijanske scenografije, dinamične radnje i punog kolora.

U knjizi koja je pred vama nalaze se prve dve epizode serijala:
1. RIM, GRAD BEZUMNIKA
2. ZAKON ODMAZDE

A DA JE ŠERLOK HOLMS...
... nekim slu

čajem živeo u Rimu? Ovo neobično pitanje postavio mi je Merkurio Loi kada sam ga sreo, u januaru 2015, na stranicama serijala Priče (Le Storie). Otada je histrionski istražitelj, koga je „iz ljubavi“ stvorio Alesandro Bilota, prešao dug put, jedan tajnovit put, prelažen iza kulisa naše redakcije, zahvaljujući radu njegovog tvorca, crtača i koloriste, neprekidno ludilo isporuka i prekoračenih rokova koje je – obično – Savina Bonami umela posvećeno i stručno da vodi.
Njoj i svima ostalima sam zahvalan, kao što sam zahvalan – unapred – i vama, koji ste, prateći nit iščekivanja i sitnih indiskrecija, okružili ovu novu bonelijansku tvorevinu radoznalošću, zanimanjem i trunkom – nazovimo je – „preventivne privrženosti“, mnogo pre nego što ste ugledali izdanje koje vam je sad u rukama. Suvišno je reći, upravo zahvaljujući veri koju ste imali u njega, da ne treba potceniti ni odgovornost dobroga Merkurija Loja...
Ja, sa svoje strane, neću ovde hvaliti Merkuriove vrline (vi ćete, kao i uvek, izreći neosporivu presudu), već želim da naglasim da je ovaj lik svojim pojavljivanjem zaradio neograničen pristup mozaiku inventivnosti i inicijativa, transformacija i eksperimenata – kao i potvrdâ i „ponovnih otkrića“ – bonelijanske zaostavštine koju gradimo korak po korak da bismo vam ponudili što bogatiji i raznovrsniji univerzum avantura.
Bogat i raznovrstan, kao što je danas izdavačko tržište u celini, posebno ono stripovsko, koje mora da ima u vidu i superbrzi dinamizam interneta... u čemu nema ničeg lošeg. Takav je duh vremena. Recimo samo da vas, između novosti koje se neprestano ažuriraju preko mreže, Merkurio Loi poziva da malo usporite, da osetite ritam šetnje, i doživite intuiciju koja se neočekivano javlja usput... zadovoljstvo dobrog čitanja. Šta kažete, vredi li poslušati ga?
DAVIDE BONELI

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Stripovi
Ostali naslovi iz oblasti: Strip

Izdavač: Čarobna knjiga; 2018; Broširani povez; latinica; 20 cm; 195 str.; 978-86-7702-595-3;