knjizara.com
Mediteran I i II - Mediteran i mediteranski svet u doba Filipa II

Fernan Brodel (autor)

Mediteran I i II - Mediteran i mediteranski svet u doba Filipa II
rasprodato

Sredozemlje sa svojom bogatom i složenom istorijom, predstavljalo je za Fernana Brodela (1902-1985), jednog od najuticajnijih savremenih francuskih i evropskih istoričara, kako temu čijem se istraživanju decenijama posvećivao i čitavog života vraćao sa strašću tako i izvorište snažnog ličnog iskustva. Službujući kao profesor istorije u Alžiru, dvadesetih godina prošlog veka započeo je istraživanje mediteranskog sveta u vremenskom okviru omeđenom vladavinom španskog kralja Filipa II, dobu dinamičnih promena, vrhunca i početka opadanja značaja ovog prostora.
Brodel je bogatu izv

ornu osnovu svog Mediterana pronašao u arhivama španskog Simanaksa, Veneciji, brojnim drugim italijanskim i francuskim skrivnicama starih dokumenata, i konačno, u neprocenjivim fondovima Dubrovačkog arhiva.
Zbog svojih brojnih vrednosti, ova Brodelova knjiga je s razlogom dobila mesto jednog od najuticajnijih dela moderne istoriografije, a od prvih izdanja 1949. godine Brodel je svako novo izdanje dopunjavao i obogaćivao. Mediteran je prevođen na mnoge jezike, postajući na taj način deo naučne i kulturne baštine drugih naroda.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Mediteran , Kulturna istorija
Ostali naslovi iz oblasti: Istorija

Izdavač: Geopoetika; 2001; Tvrd povez; latinica; 24 cm; 1278 str.; 86-83053-51-2;