Mavrov izveštaj

Lajla Lalami (autor)

Mavrov izveštaj

934 din

Stara cena: 1099 din

U korpu

Po svim kriterijumima, ovo je jedan od velikih savremenih američkih romana.

Stranice Mavrovog izveštaja ispunjene su imaginarnim memoarima prvog crnog istraživača Amerike, Mustafe Al-Zamorija, zvanog Estebaniko. Kao rob španskog konkistadora, Mustafa Al-Zamori doplovio je u Ameriku sa svojim gospodarom Dorantesom, kao deo opasne ekspedicije na Floridu. Za godinu dana, Estebaniko će biti jedan od svega nekoliko članova posade koji su preživeli.

Dok putuje po Americi sa svojim španskim saputnicima, gube se uloge roba i gospodara Starog sveta, i Estebaniko postaje jednak drugima, iscelitelj i izuzetan pripovedač.

Njegova priča osvetljava na koje se sve načine naši narativi preobražavaju u istoriji – i kako pripovedanje može da pruži čoveku šansu da se iskupi i da preživi.

„Zapanjujuće... Mavrov izveštaj osvetljava sve moguće priče o osvajanju Novog sveta koje istorija nije sačuvala.“ Huffington Post

„Uzbudljiva priča o vrelim nadama, o lojalnosti i veoma neizvesnim sudbinama.“ Newyorker

„Izuzetna priča o jednom od prvih susreta španskih konkistadora i američkih domorodaca. Zastrašujuća i brutalna, ali briljantna fikcija kojom ispisuje stranice inače često falsifikovane istorije tako da nam se čini da je sve što kaže verodostojno.“ Salman Rušdi

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Istorijski roman
Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Laguna; 2018; Broširani povez; latinica; 20 cm; 411 str.; 978-86-521-3045-0;