knjizara.com
Manastiri Ovčarsko-kablarske klisure

Miloš Timotijević, Delfina Rajić (autor)

Manastiri Ovčarsko-kablarske klisure
rasprodato

Novo i dopunjeno izdanje monografije sastoji se od dve celine: opšteg, uvodnog dela (1–102) i posebnih monografskih poglavlja posvećenih pojedinim manastirima (103–371). Knjiga sadrži rezime na engleskom jeziku (372–381), spisak autora i izvora fotografija i crteža (382), rečnik stručnih i manje poznatih pojmova (383–384), spisak izabrane literature (385–387), registar ličnih imena i ikonografski registar (390–394), izvod iz recenzija i belešku o autorima (397–399). Monografija je ilustrovana sa 403 fotografije i crteža. Napomene se daju na kraju svakog poglavlja, a za fotografije se u legendama navodi i kada su snimljene.
Uvodno poglavlje uo

bličeno je kao svojevrsna „sinteza“, sa ciljem da se manastiri Ovčarsko-kablarske klisure sagledaju u svojoj celovitosti i u čitavom hronološkom rasponu njihovog trajanja, od poznog srednjeg veka, pa do savremenog doba. Raspored izlaganja o manastirima počinje od Vavedenja, a zatim slede i ostali spomenici po geografskom položaju: Vaznesenje, Jovanje, Uspenje, Nikolje, Preobraženje, Savinje, Blagoveštenje, Ilinje, Kađenica, Sveta Trojica i Sretenje. Na nov način, i sa novim podacima, piše se o poreklu manastira, kultnom nasleđu, prezentuju se paralele sa sličnim sakralno–istorijskim područjima, značenju i dometima duhovne i materijalne obnove tokom XIX, XX i početkom XXI veka. Nije ispitivano samo materijalno nasleđe, već i značaj manastira na duhovnom nivou, uključujući i beleženje savremenog života, makar na nivou brižljivo izabranih fotografija. Tako je zapravo stvorena potpuno nova knjiga, koja sadrži sve podatke, analize i zaključke iz prvog izdanja, dopunjene sa novim saznanjima, ali i sa potpuno novim poglavljima koja celoj monografiji daju drugačije značenje.
Nagrada čačanske Gradske biblioteke „Vladislav Petković Dis“ „Isailo A. Petrović“ za dizajn i nagrada „Danica Marković“ za izdavački poduhvat za 2012. godinu.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Manastiri
Ostali naslovi iz oblasti: Antologije, monografije

Izdavač: Službeni glasnik; 2. izdanje, 2012; Tvrd povez; ćirilica; 31 cm; 399 str.; 978-86-519-1392-4;