knjizara.com
Magister militum

Aleksandar Stamenković (autor)

Magister militum
rasprodato

Magister Militum je roman istorijske fantastike koji čitaoca, ne samo radnjom, već i rečeničnim sklopovima i korišćenom arhaičnom terminologijom koja živopisno dočarava prohujala vremena, vodi u daleku prošlost.

To je priča o dva mlada plemića, Arhangelu i Konstantinu koji napuštaju svoj nehajni život u Konstantinopolju i kreću put Srbije, sa željom da postanu vitezovi i bore se protiv Agarena. Još u vizantijskoj prestonici zagonetni Đenovljanin vrbuje ih za tajni viteški red Vučje oko.

Na dvoru Arhangelovog oca Svaruna kompletira se kvaternitet glavnih protagonista. Devojka Rujna, otku

pljena robinja plemenitog porekla iz skomračke trupe, a u zamku kefalije Svaruna Konstantin sreće Anu, Arhangelovu sestru, zaručenu za oholog Lazara Musića, najopasnijeg viteza među srpskim ratnicima.

Konstantin napušta Svarunov zamak i odlazi u oblast Brankovića, ali se po vejavici izgubi i završi na Magliću kao sluga mračnog, demonskog viteza, koji nije niko drugi nego sam Magister Militum (najviši čin u vizantijskoj vojsci iz doba Justinijana) i predvodnik viteškog reda Vučje oko.

Jedne olujne noći u zamku Zvečan polažu zakletvu reda, a sve se peripetije razrešavaju u samoj Kosovskoj bici, iz koje se malo ko vratio živ.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Istorijska fantastika , Domaći roman
Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Nova svetlost; 2003; ćirilica; 20 cm; 495 str.; 86-7247-094-X;